Za bolje poslovanje preduzeća uz japansku praksu, u procesu bjelopoljska kompanija
Sa predstavljanja KAIZEN-a, foto:Kodex

KAIZEN--om do boljih rezultata

Za bolje poslovanje preduzeća uz japansku praksu, u procesu bjelopoljska kompanija "Put Gross"

Japanski metod KAIZEN kojim se uz pomoć obučenih mentora poboljšava poslovanje preduzeća predstavljen je juče u Bijelom Polju.

Povod za priču o japanskim pricipima poslovanja je posjeta Masashi Yamanaka  iz japanske Agencije za međunarodnu saradnju JICA koji je juče posjetio firmu "Put Gross" koja će se uključiti u program ove prestižne japanske metode a pod vođstvom sertifikovanog mentora JICA-e Samedina Agovića.

„Put-Gross“ jedna je od tri preduzeća iz naše zemlje koja će u sklopu projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluga malih i srednjih preduzeća u zemljama zapadnog Balkana“, koji realizuju Ministarstvo ekonomije i japanska Agencija raditi na poboljšanju rezultata poslovanja a po metodi Japanaca.

„KAIZEN predstavlja ključ japanskog poslovnog uspjeha i širom svijeta je poznat kao važan stub dugoročne konkurentske strategije organizacije rada. To nam uliva nadu da će svakako primjena ovog principa  poslovanja uticati na efikasniji rad i crnogorskih malih i srednjih preduzeća“, naveo je Agović.

 Yamanaka, stručnjak iz oblasti ekonomije i predstavnik  japanske Agencije istakao je da su  mala i srednja preduzeća važan stub svake ekonomije i da se s toga podrška pruža upravo njima.

„Vjerujemo da jačanjem malih i srednjih preduzeća možemo da utičemo i na razvoj crnogorske ekonomije. Više od 99% preduzeća u Crnoj Gori su mala i srednja, slična situacija je i u Japanu, a upravo zahvaljujući KAIZEN principu mi imamo kvalitetne i konkuretne kompanije", rekao je gost iz Japana i dodao da iskustvo iz svoje zemlje žele da prenesu prijateljima u Crnoj Gori  upravo kroz sistem mentoring usluga. Istakao je da japanski princip može da se primijeni i u našem regionu bez obzira na drugačiji mentalitet i pomenuo neke od izuzetno uspješnih primjera iz regiona.

Postoji 5 koraka po kojima se implementira KAIZEN princip, od kojih je prvi da postoji jasna i snažna volja za primjenu, sređivanje prostora te razvoj kultura rade i poslovanja, da ideje idu od "dolje ka gore" odnosno da prijedlozi i ideje stižu od radnika ka rukovodiocima i vrhu kompanije.

„Kada uspijemo da promijenimo takvu kulturu, stvaraju se uslovi za primjenu KAIZEN-a. To je zahtejvan i dugoročan proces ali postoji jasna mapa puta kako bi se KAIZEN što bolje implementirao“, kazao je Yamanaka.

On je istakao da je za efikasniju proizvodnje neophodno preciziratu nedostatke, probleme i izazove u preduzeću i napomenuo da KAIZEN proces poboljšanja traje i nema precizan rok završetka.

Projekat mentoringa sprovodi se u Crnoj Gori od 2013. godine a trenutno je u toku druga faza koja će trajati do jula 2020. godine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.