Planiraju prodaju devet helikoptera tipa Gazela, aviona, suvišnih brodova
ilustracija

Ministarstvo odbrane

Planiraju prodaju devet helikoptera tipa Gazela, aviona, suvišnih brodova

Ministarstvo odbrane planira da do 2020. godine proda devet helikoptera tipa Gazela, četiri aviona G-4 i devet brodova koji su trenutno višak. To je predviđeno Dugoročnim planom odbrane koje je objavilo Ministarstvo. Prihod od prodate imovine, navodi se u dokumentu, biće iskorišćen za modernizaciju crnogorske Vojske.

Prema objavljenom izvještaju, u skladištima kopnene vojske nalaze se značajne količine neperspektivnog naoružanja i vojne opreme: razni tipovi zastarjelog naoružanja, nuklearno - hemijsko biološka (NHB) sredstva, sanitetska sredstva, logorska oprema, odjevna oprema i drugo. U Vazduhoplovstvu se izvan operativne upotrebe nalaze avioni tipa N-62 (G-4) koji su oglašeni suvišnim i ponuđeni na prodaju.U Mornarici se, navodi se u dokumentu, u višku nalazi 9 brodova.

"Uvođenjem u operativnu upotrebu rekonstruisanih topovnjača RTOP 405 i RTOP 406, patrolni brodovi 33 i 34 će biti oglašeni suvišnim i ponuđeni na prodaju. Takođe, u skladištu „Lepetane“ nalaze se značajne količine neperspektivnih rezervnih djelova za brodske uređaje i sisteme, koji nijesu više u upotrebi u Mornarici. Planirano je da se sva sredstva koja su višak riješe najkasnije do kraja 2020. godine", navedeno je u dokumentu.

Osim neperspektivne vojne imovine, veliki problem za vojsku i Ministratsvo, predstavlja višak ubojnih sredstava, koje se Ministarstvo obavezalo da će uništiti do 2020. godine. U skladištima Vojske trenutno se nalazi 1.524,62 tone viškova ubojnih sredstava.

"Značajne količine viškova ubojnih sredstava, naoružanja, vazduhoplova, brodova, sredstava opšte logistike i rezervnih djelova opterećuju funkcionisanje Vojske, zbog troškova održavanja, kao i angažovanja ljudstva na njihovom čuvanju", ističe se u dokumentu.

Višak ubojnih sredstava, dodaju u resoru odbrane, predstavlja i dalje bezbjednosni rizik za Crnu Goru.

"U periodu od obnove nezavisnosti Crne Gore, količine ubojnih sredstava u skladištima Vojske smanjene su za 9.715,85 tona ili 86,4 odsto od ukupnih viškova ubojnih sredstava, koji su iznosili 11.240,47 tona. U skladištima Vojske trenutno se nalazi 1.524,62 tone viškova ubojnih sredstava", navodi se u dokumentu.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.