Eksplozija meteora uništila je mamute
Mamuti

Životinje uništio udar iz svemira

Eksplozija meteora uništila je mamute

Udar nebeskog tijela doveo do topljenja stijena na Zemlji, zbog čega su izumrle mnoge biljne i životinjske vrste.

Životinje uništio udar iz svemira.
Džinovski meteor koji je eksplodirao u Zemljinoj atmosferi ili opasna kometa izazvale su uništenje mnogih životinja ledenog doba, poput mamuta, tvrde naučnici.

Gospodari kopna

- Nekada je tlo podrhtavalo pod džinovskim sisarima, ali se onda dogodilo nešto što je dovelo do njihovog nestanka. Eksplozija meteorita najvjerovatnije je spalila vazduh, istopila stijene i promijenila tok Zemljine istorije - tvrdi Kenet Tankersli, profesor antropologije i geologije na Univerzitetu Sinsinati.

On kaže da je taj događaj pokrenuo kraj ledenog doba.

- Zamislite da živite na otvorenom, a oko vas šetaju mamuti. A onda, tokom vašeg života, ti mamuti jednostavno nestanu. Mamuti su iščezli u roku od 10 ili 20 godina - kaže on.
Tankersli dodaje da su on i njegov tim naučnika ispitivali šta je izazvalo taj katastrofalni događaj:

Kenet Tankersli koristi geološke tehnike kako bi riješio arheološke probleme, a do ovog zaključka je došao kada je u pećinama Šeriden u Ohaju, na oko 30 metara ispod zemlje, otkrio stijene stare oko 12.000-13.000 godina. Mjesta na kojima su očuvane tako stare stijene ima svega 20 u svijetu.

Dokazi u stijenama

Ispitujući te stijene, on je pronašao dokaze da je neko nebesko tijelo prišlo Zemlji dovoljno blizu da istopi stijene i dovede do nevjerovatnog geološkog fenomena. Jedan od najboljih dokaza toga su ostaci ugljenika kakvi mogu nastati samo na veoma visokim temperaturama. A oni su nađeni na svih 20 nalazišta u svijetu.

- Nešto je došlo blizu Zemlje i to je bilo dovoljno vrelo da istopi stijene. Da bi do toga došlo, to nebesko tijelo je moralo da bude veliko - tvrdi Tankersli.
On kaže da je kosmički udar imao smrtonosni efekat, ali da su dugoročne posljedice bile mnogo gore.

- Ljudi su u to vrijeme bili snalažljivi i inteligentni kao danas, pa su se snašli u novim uslovima. Druge životinje nisu - kaže Tankersli.

(Izvor: Kurir)