Specijalno tužilaštvo odbacilo 172 krivične prijave iz oblasti viroke korupcije
SDT

U prvih 6 mjeseci

Specijalno tužilaštvo odbacilo 172 krivične prijave iz oblasti viroke korupcije

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), kao i godinama unazad, u prvih šest mjeseci ove godine odbacilo je najviše prijava iz oblasti visoke korupcije, piše Dan.

Istovremeno su specijalni tužioci odbacili čak 172 krivične prijave za ova djela, u istom periodu donijeli su svega četiri naredbe o sprovođenju istrage za visoku korupciju.

Prema navodima iz Izvještaja o radu SDT-a za prvih šest mjeseci tekuće godine, navedeno je da je Specijalno državno tužilaštvo u tom periodu odbacilo krivične prijave protiv 185 punoljetnih lica.

“Najveći broj krivičnih prijava -172 odbačen je u odnosu naučinioce krivičnih djela visoke korupcije. Od tog broja, 144 prijave odbačene su za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, pet za isto krivično djelo u sticaju sa krivičnim djelom stvaranje kriminalne organizacije, tri za isto krivično djelo u sticaju sa krivičnim djelom stvaranje kriminalne organizacije i krivičnim djelom falsifikovanje isprave, sedam za krivično djelo zloupotreba službenog položaja i krivično djelo nesavjestan rad u službi, osam za krivično djelo zloupotreba položajau privrednom poslovanju, jedna prijava za isto krivično djelo u sticaju sa krivičnim djelom stvaranje kriminalne organizacije, četiri za krivično djelo zloupotreba položajau privrednom poslovanju, za krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi iz i krivično djelo falsifikovanje hartija od vrijednosti. Za krivično djelo pranje novca u sticaju sa krivičnim djelom falsifikovanje službene odbačena je jedna prijava, dok je jedna prijava odbačena za krivično djelo pranje novca, krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, piše u polugodišnjem izvještaju SDT-a.

Za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga odbačene su dvije krivične prijave, dok je za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti odbačena jedna prijava.

“U izvještajnom periodu specijalni tužioci su donijeli naredbe o sprovođenju istrage u 15 predmeta protiv 155 lica, od čega u sedam predmeta protiv 80 lica za krivična djela organizovanog kriminala, u četiri predmeta protiv osam lica zbog krivičnih djela visoke korupcije, u tri predmeta protiv 53 lica za pranje novca, u jednom predmetu protiv osam lica za terorizam, kao i protiv šest lica za ostala krivična djela izvršena u sticaju sa krivičnim djelima iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva”, piše u izvještaju.

Za krivična djela organizovanog kriminala odbačeno je osam prijava, od toga protiv jednog lica za krivično djelo dogovor za izvršenje krivičnog djela, jedna prijava za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo protivzakonit uticaj, dvije prijave za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivičnog djela falsifikovanje isprave i četiri prijave zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i krivičnog djela prevara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.