Kapljica objašnjava formiranje svemira?
Ilustracija

Tehnologija - Svemir

Kapljica objašnjava formiranje svemira?

Fizičari su u laboratoriji stvorili najmanje kapi tečnosti veličine tri do pet protona – što je 100.000 dio atoma vodonika ili 100.000.000 dio veličine virusa. Kapljice su izuzetno slične iskonskoj materiji koja je postojala odmah nakon Velikog praska, tvrde istraživači.

Ovaj neočekivan rezultat dobijen je ispaljivanjem protonskih „metaka“ u olovne jone, stvarajući subatomski efekat sličan prskanju krvi.

Dokazi o minijaturnim kapljicama izvučeni su iz rezultata dobijenih sudaranjem protona sa olovnim jonima pri brzinama sličnim brzini svjetlosti.

„Sa ovim otkrićem, čini se da smo došli do prapočetaka kolektivnog ponašanja“, izjavila je Julia Velkovska, profesorka fizike sa Univerziteta Vanderbilt.

„Bez obzira na materijal koji koristimo, sudari moraju da budu dovoljno nasilni kako bi stvorili 50 sub-atomskih čestica kako bismo mogli da vidimo kolektivno ponašanje“, dodala je.

Ove malene kapljice „teku“ slično načinu na koji se ponaša kvark-gluon platama, u pitanju je stanje koje predstavlja miks sub atomskih čestica koje sačinjavaju protone i neutrone i koji postoji samo u uslovima izuzetnih temperatura i gustina – i mnogi vjeruju da je cio univerzum jednom bio sačinjen od ovog eliksira na nekoliko sekundi nakon Velikog praska kada je sve bilo znatno toplije i gušće nego danas.

Sada, kada je univerzum proveo milijarde godina hladeći se i šireći, jedini način na koji naučnici mogu ponovo da reprodukuju ovu iskonsku plazmu jeste sudaranjem jezgara atoma nevjerovatnom energijom.

Izvor (Analitika)