Svjetski lideri došli da se oproste od Žaka Širaka, među njima i Putin
Foto: Tanjug

Svjetski lideri došli da se oproste od Žaka Širaka, među njima i Putin

Tridesetak stranih lidera, među kojima i ruski predsjednik Vladimir Putin, došli su u Pariz da odaju poštu bivšem francuskom predsjedniku Žaku Širaku na zvaničnoj pogrebnoj ceremoniji.

Komemoraciji prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić, potvrđeno je iz kabineta predsjednice Vlade Srbije.

U Francuskoj se obilježava nacionalni dan žalosti za Širaka koji je preminuo u četvrtak u 87. godini, minuti ćutanja održani su u javnim upravama i školama.

Širak je dobio pune vojne počasti u prisustvu bivših i aktuelnih svjetskih lidera, koji su došli na njegov ispraćaj u Parizu. Francuski predsjednik Emanuel Makron sam je vodio ceremoniju po sunčanom danu nedaleko od Napoleonovog groba u dvorištu Palate invalida.

281408tan20199301115121650f

Foto: Tanjug

Vojni orkestar odsvirao je nacionalnu himnu, a Makron je potom izvršio smotru. Širakov kovčeg, pokriven državnom zastavom, prenijet je u centar dvorišta. Makron, koji nije držao govor, kasnije je prisustvovao službi u crkvi Sen Sulpis u centru Pariza zajedno sa desetinama francuskih političara i stranih zvaničnika.

Ispred crkve, građani su stajali pored puta koji vodi do groblja na kojem će Širak biti sahranjen. Kada je naišla kolona sa kovčegom, čuo se aplauz.

Pored Vladimira Putina ceremoniji su prisustvovali italijanski i kongoanski šefovi država Serđo Matarela i Denis Sasu Ngueso, premijeri Libana Saad Hariri i Mađarske Viktor Orban. U Pariz su stigli i njemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kao i belgijski premijer Šarl Mišel.

Od nekadašnjeg francuskog predsjednika oprostili su se i bivši američki predsjednik Bil Klinton (1993-2001), jordanski kralj Abdalah i emir Katara Tamim Ben Hamad al Tani.

Oboljelog marokanskog kralja Mohameda VI će predstavljao je sin, princ Mule El Hasan.

Političke vođe koje su bile na funkciji za vrijeme predsjedničkih mandata Žaka Širaka su takođe došle, kao što je bivši njemački kancelar Gerhard Šreder, bivši španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero i bivši senegalski predsjednik Abdu Dijuf.

Na ceremoniji u crkvi biće prisutni sa francuske strane bivši predsjednici Fransoa Oland, Nikola Sarkozi i Valeri Žiskar Desten, kao i politički zvaničnici.

Šefica ekstremne desnice Marin Le Pen, čijeg oca je Širak proglasio neprijateljem, nije došla zbog rezervi koje je izrekla porodica Širak. Žak Širak je uvijek tvrdo odbacivao ekstremnu desnicu.

Posle privatne ceremonije za porodicu, zatim vojnih počasti u prisustvu Emanuela Makrona, kovčeg sa tijelom bivšeg šefa države će napustiti Palatu Invalida uz veliku pratnju. Po želji njegove supruge, Širak će biti sahranjen na pariskom groblju Monparnas gdje je sahranjena njihova starija ćerka Lorans, koja je umrla 2016. godine.

Više hiljada Francuza je još u nedjelju došlo da se oprosti od Širaka, čiji kovčeg je bio izložen u zgradi Invalida gdje se nalazi Napoleonovo grob. Smrt Širaka, koga su od milja zvali "Šiši", potresla je Francusku na čijem čelu je bio 12 godina, od 1995-2007.  

Širak čija je popularanost porasla kada se povukao s vlasti, smatra se najboljim predsjednikom Pete Republike (od 1958.), ravnopravnim sa Šarlom de Golom.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.