Džiković  osvojila 5. mjesto u Kini,  Sonja Lapteva osma

Novokrunisani šampioni Crne Gore u motonautici

Džiković osvojila 5. mjesto u Kini, Sonja Lapteva osma

Nevjerovatan preokret u kineskom Liuzhou u kasnim večernjim časovima te je crnogorska takmičarka Volja Džiković osvojila 5. mjesto na Liuzhou Grand Prix-ju.

Crnogorska reprezentacija je poodavno već otišla sa trkališta, a pet najbržih skutera se, kao i uvjek mora povinovati tehničkoj kontroli kako bi se provjerilo da li im svi djelovi podležu pravilniku klase u kojoj se takmiče.

"Nismo ni razmišljali o mogućnosti da će neko biti diskvalifikovan, a pogotovo ne kineska trkačica na domaćem terenu, iako su svi timovi znali da nešto nije po pravilima na osnovu performansi njenog skutera.", javlja selektor Aleksandar Petrović.

I čudo se dogodilo, tehnička komisija ju je diskvalifikovala, čime se Volja Džiković penje na 5. mjesto, a Sonja Lapteva na 8., saopštio je Motonautički savez Crne Gore.

Podsjetimo, danas su se  ponovo vozile po dvije trke u svakoj klasi, pri ekstremnim vremenskim uslovima, temperatura 36 stepeni i uz vlažnost vazduha 84%.

U prvoj trci ženske GP4 klase Volja je konačno imala odličan start, i uspjela da prvi krug završi na 6. mjestu.  Sonja je na start-finiš pravac prvog kruga stigla kao osma, tik za Tajvankom.  Što zbog pozicije na stazi, što zbog iskustva, djelovalo je da će to biti standardni prolaz Tajvanke u prvoj krivini, međutim, Sonja u najvažnijem trenutku pokazuje zašto je nada crnogorske motonautike, jer naizgled nemoguće uspjeva da zadrži putanju pod punim gasom i jednostavno ostavlja Tajvanku iza sebe i priključuje se Volji.

mmexport1569771394597

Nakon toga je sve bilo vrlo jednostavno za Volju i Sonju i one su završile na 6. i 7. mjestu.

U prvoj trci muške stojeće klase Aleksandar Petrović je nasuprot jučerašnjem padu i sudaru imao jednostavnu trku i završio na 11. mjestu.

Sonji pozlilo

Sve je izgledalo odlično i tim polazi na odmor u boks do poslepodnevnih trka broj dva.  Međutim, 13-godišnjoj Sonji je usled ekstremnih vremenskih uslova i iscrpljenosti nakon prve tri trke u roku od 24h pozlilo i ljekari su morali da intervenišu.  Drama je trajala sat vremena dok su svi bili zabrinuti za najmlađu trkačicu.  Ljekari su joj efikasno pomogli i utvrdili da je dehidrirala. 

Motonautika je jedan od fizički najzahtjevnijih sportova, a još kad se dodaju visoka temperatura i vlaga tada postaje ekstreman.  Sonja je, na žalost, ovime i automatski bila u nemogućnosti da vozi posljednju trku, te u ukupnom plasmanu završava na 9. mjestu.

Pred drugu trku ženske GP4 klase Volja Džiković je bila na tri poena ispred Singapurke i 3 poena iza Tajvanke. 

Volja je imala dobar start i krenula sedma, ispred Tajvanke.  Na start-finiš pravcu je bila na metar iza Singapurke, ali je držala unutrašnju liniju ka prvoj krivini.  U krivinu uleću u istom trenutku, Singapurka pokušava da "zatvori vrata", ali Volja uspjeva da se nekako provuče ispred nje za 6. mjesto.

"Ovo mi je već šesta trka protiv nje, i znala sam tačno šta će da uradi i u kom trenutku.  Jedina šansa da je preteknem je bila da uletim sa punim gasom.", kaže Volja.

Petrovicphotofinishfinal

Nakon toga, Volja pokazuje koliko je brža, jer u narednih nekoliko krugova ostavlja Singapurku za 15-tak sekudni i čak počinje da stiže petoplasiranu Kineskinju.

"Mislim da sam mogla da je stignem, ali sam ipak odlučila da ne rizikujem, jer mi 5. mjesto ne bi popravilo sveukupni plasman.", kaže Volja koja završila na 6. mjestu, odnosno 5. nakon diskvalifikacije Kineskinje.

Drugu trku muške stojeće klase Aleksandar Petrović završio je na 10. mjestu, za 11. u sveukupnom plasmanu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.