Pametni telefoni spasavaće živote majki i prerano rođenih beba
Foto: Ilustracija

Do 2030. godine

Pametni telefoni spasavaće živote majki i prerano rođenih beba

Ko kaže da pametni telefoni ne mogu da spasavaju živote?

Zdravstveni radnici u Indiji i Ugandi biće opremljeni pametnim telefonima i tablet računarima koji koriste analizu podataka, mape rizika i društvene mreže kako bi spasavali živote majki i novorođenih beba.

Projekat vrijedan 100 miliona dolara finansiraće filantropska Rokfeler fondacija, Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF, Svjetska banka i drugi. Proširiće se na još 10 zemalja u cilju sprječavanja smrti kod prerano rođenih beba, a obuhvatiće 6 miliona majki i beba do 2030. godine.

"Plan je da se zdravstvenim radnicima omogući pristup skupim bazama podataka i alatima koji će im pomoći da prikupe znanje potrebno kako bi se fokusirali na zajednice i porodice koje su izložene najvećem riziku", rekao je Radž Šah, predsjednik Rokfeler fondacije, koja je glavna na ovom projektu i doniraće 60 miliona dolara od ukupno 100.

Ovaj projekat pomoći će u kreiranju mape sa ugroženim kategorijama kako bi se zdravstvenim radnicima pomoglo da na vreme i brže dođu do majki i dece kojoj treba pomoć, ali i da koriste neke nemedicinske podatke kao što su informacije o klimi i društveni trendovi u predviđanju i pripremi unapred za neke epidemije ili hitne slučajeve.

"Prije samo par godina, zdravstveni radnici nisu imali pravu tehnologiju. Uglavnom su radili naslijepo. Danas većina njih ima pametne telefone sa podacima i softverskom tehnologijom sa kojom mogu da rade mnogo bolje", dodao je Šah.

Iako je sada briga o majkama i djeci daleko bolja, još jedna beba ili majka umru na svakih 11 sekundi negdje u svjetu, piše Onlinearticles.net. Procenat smrti majki je i dalje skoro 50 puta veći u supsaharskim zemljama nego u bogatim zemljama, a njihove bebe imaju 10 puta veći rizik od smrti u prvim mjesecima života.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.