Ovo su detalji iz presude za pokušaj terorizma
Foto: Screenshot

Ovo su detalji iz presude za pokušaj terorizma

Sutkinja Suzana Mugoša je u presudi optuženima za pokušaj terorizma na 678 strana detaljno obrazložila genezu stvaranja kriminalne organizacije koju su formirali ruski državljani, agenti GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, čiji je cilj, kako se ističe u presudi, bio da se nasilno smijeni vlast u Crnoj Gori.

U iscrpnom objašnjenju odluke precizirano je kada su uslijedili prvi koraci i prva ,,vrbovanja“ članova kriminalne grupe kojoj su, osim ruskih državljana, pripadali srpski državljani Bratisalav Dikić, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Branka Milić, Srboljub Đorđević, Milan Dušević te crnogorski državljani, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević i član Fronta Mihailo Čađenović, piše Pobjeda.

"U toku postupka utvrđeno je da su upravo državljani Rusije Eduard Šišmakov i Vladimir Popov u Crnoj Gori, Srbiji i Rusiji organizovali kriminalnu organizaciju, koja za cilj ima izvršenje krivičnih djela za koja se može po zakonu izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna. Oni su lično ili preko članova vrbovali pripadnike kriminalne organizacije, pa su pripadnici kriminalne organizacije, pored za sada neidentifikovanih osoba, tokom februara 2016. godine postali optuženi Andrija Mandić, Milan Knežević i Mihailo Čađenović", navodi se u obrazloženju odluke koju je prenijela Pobjeda.

Zatvorske kazne

Presudom vijeća Višeg suda od 9. maja, Šišmakov i Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora za krivična djela stvaranje kriminalne grupe i terorizam u pokušaju. Bivši šef srpske žandarmerije Dikić osuđen je na osam godina, dok su Ristić i Bogićević dobili po sedam godina za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju putem pomaganja. Za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je pokušala teroristički napad, lideri DF-a Mandić i Knežević osuđeni su na po pet godina, Branka Milić tri godine, dok su Đorđević i Dušević dobili po godinu i šest mjeseci, a Dragan Maksić godinu i devet mjeseci. Kristina Hristić, prijateljica Bratislava Dikića, koja je uhapšena 15. oktobra 2016. dok je bila sa bivšim šefom žandarmerije, osuđena je uslovno na godinu.

Specijalni brojevi

U prilog tezi da je kriminalna organizacija formirana početkom 2016. godine govore podaci iz dokumentacije koja je dostavljena iz Bugarske, kao odgovor na zamolnicu Specijalnog državnog tužilaštva. Sutkinja Mugoša podsjetila je da je Telekom Bugarske pronašao devet brojeva koji počinju sa 447 (tokom postupka u više navrata predočeno je da su to specijalni brojevi iz zatvorene grupe koji su bili u posebno programiranim uređajima i sa najvećom zaštitom), te i da je osoba koja ih je registrovala ostavila adresu - Rusija, Moskva... Registracija brojeva bila je 18. januara 2016. godine - odnosno kada je formirana kriminalna organizacija, a prijave su bile tokom cijele godine.

"Iz provedenih vještačenja i raspoloživih listinga utvrđeno je da su ti brojevi telefona komunicirali između sebe i činili su zatvoreni krug komunikacija. Utvrđeno je koje su brojeve koristili Eduard Šišmakov, Saša Sinđelić, Mirko Velimirović i optuženi Milan Knežević koji je jedini van ovog zatvorenog kruga imao komunikaciju sa Tamarom Magdelinić, dok je za određene brojeve utvrđeno da su 15. i 16. oktobra 2016. bili u reonu Zlatibora i Čajetine, pri čemu su pronađeni i oduzeti telefoni i kartice koje su koristili Sinđelić i Velimirović. Ovi brojevi su komunicirali po određenoj zakonitosti – da se prenose poruke od organizatora prema članovima kriminalne organizacije i obratno", navodi se u obrazloženju odluke.

Sutkinja Mugoša navela je da specijalni broj (koji se završavao na 552) 15. oktobra uveče koristio optuženi Knežević koji se nalazi pod Ostrogom i on je komunicirao sa brojevima koji se završavaju na 616, 623, 986 i 855. Broj čije su posljednje tri cifre 855 se u vrijeme izbora nalazio u reonu Zlatibora i komunicirao je sa brojem (+ 447.....786) koji je koristio Šišmakov, a koji je imao komunikaciju sa Sašom Sinđelićem, a ovaj sa Mirkom Velimirovićem. 

"Na taj način obezbijeđena je razmjena informacija i komunikacija od broja telefona koji je koristio Knežević u Crnoj Gori sa NN osobom koja se nalazila u reonu Zlatibora", navodi se u odluci sutkinje Mugoša.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.