Demokrate: U posljednje dvije decenije iz Crne Gore odselilo oko 150.000 građana
Foto: DCG

Demokrate: U posljednje dvije decenije iz Crne Gore odselilo oko 150.000 građana

Demokratska Crna Gora saopštila je da se u posljednje dvije decenije iz Crne Gore odselilo oko 150.000 građana, a razlog tome je, kako tvrde, loša ekomoska klima, politička diskriminacija, pad standarda, kriminal, korupcija, zarobljene institucije i nedostatak radnih mjesta.

Kako su naveli iz DCG-a, samo u posljednje tri godine Njemačka je izdala našim državljanima oko 3.000 radnih dozvola.

"Trendovi i brojčani pokazatelji ukazuju da se iz Crne Gore ne samo odlazi, već bježi. Građane prvo nevolja natjera na migracije unutar Crne Gore, potom unutar regiona, a kasnije u zemlje EU i SAD. Jedna vožnja kroz veći dio Crne Gore, naročio sjeverni region, dovoljna je da se svako uvjeri da je riječ o nerazvijenoj državi. Ogromna prostranstva zapuštenih imanja i neobrađenih poljoprivrednih zemljišta, napuštenih domaćinstava i loše putne infrastrukture, svjedoče o katastrofalnom odnosu države", naglašavaju Demokrate.

Poručili su da nijedna ozbiljna drava  ne bi dozvolila da propadaju šumska bogatstva i da se ne valorizuju turistički i poljoprivredni potencijali.

"Koliko je DPS politika kreirala ambijent za razvoj poljoprivrede, svjedoče opustjela crnogorska sela. Dakle, masovne migracije unutar i spolja, predstavljaju danas jedan od najvećih problema Crne Gore. Vlada Crne Gore upravo suprotno od potreba građana, stimuliše one koji imaju da dobiju još više, a onima koji nemaju ništa, daje impuls da napuste kuću i sreću potraže u drugim razvijenim državama. Tako, svojim funkcionerima koji imaju mnoštvo nekretnina dijeli stanove, a mirno posmatra više od 65.000 građana koji nemaju krov nad glavom. Možda je politika DPS-a upravo planirana po modelu da raseli Crnu Goru, odnosno po sistemu - ako nemamo rješenja da zaposlimo ljude, otjeraj ih iz države?", saopštile su Demokrate.

Pozivajući se na podatke MONSTAT-a, iz te partije su naglasili da negativan prirodni priraštaj bilježi čak 17 opština.

"Takođe, podaci o doseljenim i odseljenim ukazuju da se u 14 opština bilježi negativan trend, odnosno nastavlja odseljavanje stanovništva. Dakle, postoje ogromne unutrašnje migracije, pri čemu se masovno napušta sjeverni region, koji je, po procjenama, u posljednje dvije decenije napustilo preko 50.000 građana. Upravo na prostorima u kojima treba da se pokrene industrija, poljoprivreda, šumarstvo i energetika, dolazi do smanjenja broja produktivne mlade radne snage, a povećanja starost stanovništva", zaključili su iz DCG-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.