AFP: Putin neće da ode ni posle 20 godina na vlasti
Putin

AFP: Putin neće da ode ni posle 20 godina na vlasti

Kada je 9. avgusta 1999. Vladimir Putin imenovan za premijera mnogi su vjerovali da namjerava da nastavi demokratske reforme, istovremeno uvodeći red u zemlju.

Dvadeset godina kasnije čvrsto je "instaliran" na vlasti, koju je, čini se, odlučan da zadrži, ocjenjuje agencija Frans pres.

Poslednjih nedelja odbijanje ruskih vlasti da dozvoli opoziciji kandidature na lokalnim izborima u više gradova, uključujući Moskvu, i snažna reakcija na opozicione proteste ostavlja malo prostora za sumnju u odlučnost Putina da zadrži vlast.

Bivši agent KGB-a, koji je bio popularan zbog vraćanja položaja svoje zemlje na međunarodnoj sceni, neće dozvoliti opoziciji da se probije iako mu Ustav ne dozvoljava da se kandiduje za novi predsjednički mandat 2024. godine.

Ruska politička klasa pita se o namjerama sadašnjeg predsjednika po isteku mandata.

Da li će ponovo obavljati funkciju premijera, kao od 2008-2012, da li će odrediti svog nasljednika, kao što je to sa njim učinio Boris Jeljcin 1999, da li će imati počasnu funkciju koja bi mu omogućila da vuče konce kao što je to uradio prvi čovjek u susjednom Kazahstanu?

Vladimir Putin imao je rekordnu popularnost posle aneksije Krima.

Ona je počela da opada nakon najave nepopularne penzijske reforme prije godinu dana, teško prihvatljive za stanovništvo sa vrlo niskim primanjima koja su u padu poslednjih pet godina, navodi Frans pres.

AFP/Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.