Alternativa CG: I do dvije godine zatvora za poslodavce koji ne prijave radnike
ilustracija

Alternativa CG: I do dvije godine zatvora za poslodavce koji ne prijave radnike

Alternativa Crna Gora traži da se uvede zatvorska kazna za one preduzetnike koji ne prijavljuju svoje radnike na obavezno osiguranje.

U tome su zatražili podršku od Poreske uprave.

"Tražimo podršku Poreske uprave da se neprijavljivanje radnika na socijalno osiguranje podvede pod krivično djelo, koje bi bilo kažnjeno od 3 do 24 mjeseca zatvora za poslodavce kojima Inspekcija rada utvrdi nepoštovanje Zakona o radu, Člana 28. koji ih obavezuje da radnika prijave na obavezno osiguranje (zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti)", saopštili su iz Alternative.

Za takve poslodavce smatraju pravedno je odrediti zatvorsku kaznu od 3 do 24 mjeseca s obzirom na štetu koju takvi poslodavci prave ukupnom društvu.

"Prema procjenama Alternative, svake godine se na ovaj način pronevjeri od 120 - 150 miliona eura! Takođe, nesavjesni poslodavci koji ne plaćaju doprinose uništavaju one savjesne koji plaćaju svoje obaveze u cjelini! Zbog toga na tržištu preživljavaju nečasni i pokvareni.Nadamo se da ćemo dobiti Vaše stručno mišljenje na ovu temu koje ćemo iskoristiti kad projekat budemo prezentovali Vladi Crne Gore.", naveli su iz Alternative.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.