Tužan dan za LGBTIQ zajednicu, poraz za Skupštinu i demokratiju
ilustracija

Nvo o neusvajanju Zakona o životnom partnerstvu

Tužan dan za LGBTIQ zajednicu, poraz za Skupštinu i demokratiju

Skupština Crne Gore danas nije usvojila Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, izostankom podrške većine poslanika i poslanica. Ovim činom je poražen demokratski proces u Crnoj Gori i naš sveukupan evropski put, ocijenile su nvo LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar izražavajući duboko razočarenje ovim, kako kažu, porazom Skupštine Crne Gore i velikim korakom nazad koji je danas napravljen.

Iz tih nvo ocjenjuju da je neuspjelim usvajanjem ovog zakona, Skupština poslala jasnu poruku da predstavnici zakonodavne vlasti samo nominalno baštine evropske i evroatlantske vrijednosti, ali da to nije njihovo stvarno i suštinsko opredjeljenje. 

„Osjećam se poraženo. Nadala sam se da ću danas moći da izađem pred LGBTIQ zajednicu i podijelim radost što je ovaj zakon usvojen. Ovakav ishod glasanja nije samo poraz za civilno društvo, već i za demokratiju i demokratski proces u Crnoj Gori. Očito je da Crna Gora nije spremna da stane u red razvijenih, demokratskih zemalja Evrope, te da radije bira put diskriminacije i predrasuda, koji vodi u mržnju i netoleranciju. Iz Skupštine je poslata jasna poruka da ne postoji volja i želja da suštinski postanemo dio evropske porodice naroda. Duboko smo razočarani, naše ljudsko dostojanstvo je obezvrijeđeno na najvišem institucionalnom nivou, obezvrijeđena je i naša zajednica. Uprkos tome, nećemo odustati od borbe za naše dostojanstvo, našu budućnost i boljitak našeg društva", kazala je  Bojana Jokić iz LGBT Foruma Progres. Ona se zahvalila svim poslanicima i poslanicama koji su podržali ovaj zakon i time poslali jasnu poruku da LGBTIQ zajednica nije sama u svojoj borbi za jednakost.

John M. Barac iz LGBTIQ Socijalnog  Centra ističe da je danas zaista tužan dan za sve iz LGBTIQ zajednice, ali poručuje da se borba nastavlja.

„Nakon današnjeg glasanja u Skupštini, sasvim je jasna poruka koja je upućena LGBTIQ zajednici i cijeloj javnosti, a to je da mi nismo jednaki građani ove zemlje niti ćemo to biti. Kao društvo nećemo moći da krenemo naprijed dok svi ne budemo suštinski jednaki u očima zakona. Istopolne zajednice, koje do danas nisu prepoznate, zadržaće isti status, jer nam je poručeno da smo manje vrijedni i nepoželjni u vlastitoj zemlji. Danas je zaista tužan dan za sve nas iz LGBTIQ zajednice, ali borba se nastavlja.“, naveo je Barac.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.