Izvještaj Rainbow Europe mapa: Napredak na papiru, realnost drugačija
Foto: PR Centar

Izvještaj Rainbow Europe mapa: Napredak na papiru, realnost drugačija

Crna Gora je postigla vidljiv napredak kada je u pitanju donošenje strateških i zakonskih rješenja koja se tiču prava LGBTIQ osoba, što pokazuje i ovogodišnji izvještaj Rainbow Europe mapa, ali i dalje nema velikog napretka kada je riječ o primjeni tih rješenja i suštinskom društvenom prihvatanju.

To je zajednička ocjena organizacija Queer Montenegro, Juventas, Spektra i Stana.

Iz ovih udruženja posebno naglašavaju da se izvještaj Rainbow Europe mapa bavi isključivo i samo zakonskim rješenjima, zvaničnim politikama i strateškim dokumentima, te da metodologija za njegovu izradu ne uključuje nijednu informaciju koja se tiče društvenog prihvatanja LGBTIQ osoba. 

Takođe, zakonodavni okvir Crne Gore očekuje još puno izmjena i usvajanja novih zakonskih rješenja kako bi bio usklađen sa svim trenutno važećim međunarodnim standardima u odnosu na osnovna ljudska prava LGBTIQ osoba.

Direktor NVO Queer Montenegro Danijel Kalezić naglašava da je Crna Gora neusvajanjem Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, propustila priliku da na Rainbow Europe mapi napreduje još više.

“Kad posmatramo ovaj Izvještaj kroz različita pojedinačna prava, Crna Gora je na 30. mjestu što se tiče porodičnih prava LGBTIQ osoba, koja uključuju prepoznavanje istopolnih zajednica. Zato je veoma važno da ono što je na papiru prati i situacija u stvarnom životu,” ističe Kalezić.

Programska direktorica NVO Juventas, Jelena Čolaković, smatra da je donošenje strateških i zakonskih rješenja, koja suštinski utiču na kvalitet života LGBTIQ osoba, za svaku pohvalu, ali da tek predstoji najteži posao – implementacija.

“Dok slova na papiru ne zažive, naše je da podsjećamo da jednakost i poštovanje različitosti još uvijek, nažalost, nisu vrijednosti ovog društva,” poručuje Čolaković.

I izvršna direktorica Udruženja LBTQ žena “Stana”, Ana Dedivanović, ističe da bi voljele da se u domenu primjene zakona Crna Gora nalazi u društvu zemalja poput Švedske, Norveške, Finske, ali naglašavaju da je stvarnost, ipak, drugačija.

“Naš svakodnevni život i dalje karakterišu diskriminacija, stigmatizacija i nasilje i dok god ovi oblici ponašanja budu prolazili, ili sa minimalnim kaznama ili nekažnjeno, ostaje nepovjerenje da će se tako nešto u skorije vrijeme i dogoditi,” objašnjava Dedivanović.

Rainbow Europe mapa za 2020. godinu pokazuje najveće pomjeranje u posljednjih godinu dana u odnosu na prava transrodnih i interpolnih osoba, kako u pogledu poboljšanja, tako i u pogledu pogoršanja.

Izvršni direktor Asocijacije „Spektra“, Jovan Ulićević, međutim, smatra da se za transrodnu i interpolnu zajednicu situacija, u pogledu zakonodavnog okvira, nije promijenila.

Naglašava da su transrodne osobe i dalje prinuđene da prođu kroz proces sterilizacije kako bi pristupile pravnom prepoznanju roda, što Crnu Goru čini jednom od 13 zemalja Savjeta Evrope u kojoj je sterilizacija preduslov promjene oznake pola u dokumentima.

“Takođe, i dalje ne postoji jasna zabrana sprovođenja medicinskih intervencija ‘korekcije pola’ nad interpolnom djecom koje nijesu zdravstveno indikovane, već motivisane estetskim prilagođavanjem genitalija društvenim normama. Obje prakse postoje, uprkos činjenici da su i rodni identitet i interpolne karakteristike osnova zaštite od diskriminacije,” ističe Ulićević.

U ovogodišnjem izvještaju Rainbow Europe mapi, koja rangira evropske zemlje po zakonima i politikama koje se tiču ravnopravnosti LGBTI osoba, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Holandija su države sa najvećim skokom u broju poena.

U izvještaju se ističe da je Crna Gora najavila sveobuhvatni akcioni plan za naredne četiri godine i zabranila diskriminaciju na osnovu polnih karakteristika.

Rainbow Europe mapa i Indeks ILGA-Europe, koji su objavljeni danas, ukazuju da nekada vodeće zemlje u Evropi sada zaostaju u svojoj posvećenosti borbi za ravnopravnost LGBTI osoba.

„U kombinaciji sa pandemijom COVID-19, koja nesrazmjerno pogađa najugroženije i koju neke vlade koriste kao izgovor za ograničavanje ljudskih prava, zaključci iz mape ukazuju na preloman period za ravnopravnost LGBTI osoba u Evropi“, kaže se u izvještaju Rainbow Europe mapa.

Ključni nalazi Rainbow Europe mapa za 2020. godinu ukazuju da nije bilo pozitivnih promjena u 49 odsto zemalja.

U izvještaju se navodi da je regresija najvidljivija tamo gdje su ugrožena građanska i politička prava.

„Aktivisti za ljudska prava LGBTI osoba sve su ugroženiji, vlasti aktivno podrivaju udruženja civilnog društva i pokušavaju da zabrane javne događaje“, stoji u nalazima.

Izvršna direktorica ILGA-Europe, Evelin Paradi, ocijenila je da je sada kritično vrijeme za ravnopravnost LGBTI osoba u Evropi.

„Naš poziv da se borba za ravnopravnost LGBTI osoba učini visokim političkim prioritetom nikada nije bio urgentniji. Postoje razlozi za ozbiljnu brigu da će se ovakva situacija proširiti s obzirom da je politička pažnja usmjerena na ekonomske posljedice pandemije“, upozorila je Paradi.

Jedanaesti izvještaj Rainbow Europe mapa objavljen je u vrijeme koje je bez presedana u svijetu, tokom kojeg su ranjive manjine, uključujući LGBTI osobe, posebno pogođene, i nejednakosti u našim društvima su jasno izašle na vidjelo.

 

Izvor: PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.