Kotor i Durmitor ostaju na UNESCO listi

Komitet za svjetsku baštinu

Kotor i Durmitor ostaju na UNESCO listi

UNESCO Komitet za svjetsku baštinu je, bez rasprave, usvojio odluke koje se odnose na dva mjesta svjetske baštine u Crnoj Gori – Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i Nacionalni park Durmitor, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Odluka koja se odnosi na Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora predstavlja, istuču iz Ministarstva, jednu od najafirmativnijih odluka Komiteta koje se odnose na područje Kotora, a posebno od 2003. godine, kada je područje uklonjeno sa Liste svjetske baštine u opasnosti, na kojoj je sve do tada bilo zbog posljedica razornog zemljotresa iz 1979. godine.

"Od tog trenutka počinju i upozorenja Komiteta povodom opasnosti od nagle i nekontrolisane urbanizacije i turističkog pritiska koji prijeti očuvanju izuzetnih univerzalnih vrijednosti koje su osnov upisa na Listu svjetske baštine. Odluke Komiteta su bivale sve oštrije, do Odluke iz Istanbula 2016. godine, nakon čega je napravljen niz konsultacija sa UNESCO, koje su rezultirale usvajanjem Akcionog plana za postizanje ove Odluke, od strane Vlade Crne Gore. Od februara 2017. godine kada je Akcioni plan usvojen, do ovogodišnjeg Komiteta, sprovedeno je niz aktivnosti koje su rezultirale Odlukom koja pozdravlja napore “države članice u mnogo oblasti, uključujući izradu Nacrta PUP-a Kotor, pripreme Izmjena i dopuna Zakona o Prirodnom i kulturno-istorijskom području Kotora, iniciranju revizije Menadžment plana, reviziji HIA za Područje…”.", kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, pozdravljena je odluka države da odustane od predloženog projekta žičare od Starog grada do tvrđave San Đovani i turističkog kompleksa Glavati Prčanj, kako bi se zaštitile izuzetne univerzalne vrijednosti.

"Država se ohrabruje da dalje nastavi da unapređuje proces procjene uticaja, traži se HIA za turistički kompleks u Morinju i most na Verigama, prije bilo kakvog obavezivanja od strane države za realizaciju ovih ideja. Zahtijeva se da revidovani Menadžment plan uključi preporuke Reaktivne monitoring misije iz 2018. godine. Posebno se traži da Menadžment plan tretira pitanja upravljanja i smanjenja rizika i upravljanja turizmom", naveli su iz Ministarstva kulture. 

Odluka koja se odnosi na Nacionalni park Durmitor tiče se pitanja koja su bila predmet Savjetodavne misije iz novembra 2018. godine.

Odlukom se, kako je saopšteno, potvđuju nalazi Savjetodavne misije koja je u Crnoj Gori boravila u novembru, a kojom se traži niz aktivnosti koje država treba da preduzme u narednom periodu u saradnji sa UNESCO i savjetodavnim tijelima.

Komitet za svjetsku baštinu održava se svake godine sa ciljem razmatranja stanja očuvanosti prirodnih i kulturnih dobara upisanih na UNESCO listu svjetske baštine i razmatranja novih nominacija. Ovogodišnji Komitet održava se u Bakuu, Azerbejdžan, od 30. juna do 10. jula na kojem učestvuje generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, Milica Nikolić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.