Radulović: Luka Kotor imaće ekskluzivno pravo za pilotažu

Radulović: Luka Kotor imaće ekskluzivno pravo za pilotažu

Luka Kotor u skladu sa zaključenim koncesionim ugovorom planira da gradi pilon.

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović naglasio je da odlukom Vlade Luka Kotor ubuduće ima ekskluzivno pravo za pilotažu, povećanu sigurnost plovidbe, kao i prihod države i kotorske opštine. Novi Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe propisaće obaveznu upotrebu remorkera u Bokokotorskom zalivu.Pomorci će uskoro za dokumenta aplicirati preko interneta.

„Vlada je odlučila da ekskluzivno pravo za pilotažu u kotorskom akvatorijumu ubuduće ima Luka Kotor. Nakon nekoliko godina, napokon je, na zakonit način uređena ta oblast, povećava se sigurnost plovidbe, a država i kotorska lokalna uprava ostvarivaće veći prihod“, istakao je ministar Filip Radulović.

Luka Kotor u skladu sa zaključenim koncesionim ugovorom planira da gradi pilon.

„Ministarstvo će do kraja godine pripremiti novi Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe“, najavljuje ministar Radulović.

Formirana su, kaže, dva multiresorna koordinaciona tima u kojima, su na volonterskoj osnovi i predstavnici pomoraca i pomorske privrede.

„Prihvaćena je inicijativa Unije pomoraca da lučke kapetanije realizuju projekat “administracija bez papira”, naveo je on.

Odluka o SID-u (pomorske identifikacione isprave) objavljena je u Službenom listu Crne Gore u februaru.

Tu već kao pomorska država kasnimo. Kada počinje izdavanje biometrijskih dokumenata našim pomorcima.

Ministar saobraćaja i pomorstva rekao je da će uskoro biti potpisan bilateralni ugovor sa Italijom, o uzajamnom priznanju pomorskih kvalifikacija.

Istakao je i da su u toku finalni pregovori sa kompanijom “Kompas” koja će ljetos održavati pomorsku liniju Budva -Dubrovnik.

Radulović je ponovio da je za objedinjavanje Luke Bar, kao i da bez velikih ulaganja u željeznicu nema pune valorizacije te najveće crnogorske trgovačke Luke.

Izvor:NKTV

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.