Johanes Han

Han uoči sjutrašnje sjednice Savjeta EU

"Napori Zapadnog Balkana moraju biti nagrađeni"

Politički kompromis na Zapadnom Balkanu mora biti nagrađen, poručuje uoči sjutrašnje sjednice Savjeta EU komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han.

U okolnostima u kojima bi Savjet EU mogao sjutra ponovo da odloži odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Sjeveranom Makedonijom i Albanijom, Han je danas pozvao ministre EU da što prije omoguće pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i ocijenio da bi to bio važan signal za cio region.

"Ako dođe do ponovnog pokretanja dijaloga između Srbije i Kosova, oni moraju da vide da će investicija u pronalaženje političkog kompromisa biti nagrađena. U suprotnom nemaju podsticaj. Svi treba da shvate koliko je u interesu cijelog regiona važno dati sigal jednoj zemlji", poručio je Han.

Johans Han je pred sjutrašnji sastanak Savjeta EU, koji će razmatrati politiku proširenja i napredak zemalja u procesu evrointegracija, ponovio da je Sjeverna Makedonija uradila sve što je od nje traženo i upozorio da bi svako odlaganje adekvatnog EU odgovora na to predstavljalo rizik.

On je ponovio da, ako jedna zemlja koja je investirala mnogo u evropsku perspektivu, a njeni lideri pokazali hrabrost u postizanju kompromisa ne bude nagrađena za to, onda EU gubi kredibilitet, ali i moć djelovanja u cijelom regionu Zapadnog Balkana.

Ministri spoljnih i evropskih poslova EU na sastanku Savjeta u Luksemburgu sjutra bi trebalo da donesu zaključke i preporuke o daljim koracima zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja EU.

Očekuje se i da se definiše i odgovor Savjeta na preporuku Evropske komisije o pokretanju pristupnih pregovora sa Sjeveranom Makedonijom i Albanijom.

Prema posljednim informacijima, ta odluka mogla bi da bude ponovo odložena.

Dok se grupa zemalja na čelu sa zemljama Baltika i Centralne Evrope zalaže za otvaranje pristupnih pregovora već u junu, Njemačka traži odlaganje do septembra zbog rasprave u Bundestagu.

Istovremeno, Francuska i Holandija smatraju da bi ta odluka za Sjevernu Makedoniju mogla biti donijeta i kasnije, a protive se i početku pristupnih pregovora sa Albanijom zbog, kako ocjenjuju, neubjedljivih dokaza o napretku u oblasti vladavine prava prvenstveno u borbi protiv organizovanog kriminala.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.