Hrapović na Skupštini SZO u Ženevi: Jačanje saradnje i implementacija zdravstvenih politika
Hrapović u Ženevi

Hrapović na Skupštini SZO u Ženevi: Jačanje saradnje i implementacija zdravstvenih politika

Delegacija Ministarstva zdravlja, predvođena ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, učestvovala je na sjednici Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi, ključnom zasijedanju SZO na globalnom nivou.

Glavne teme ovogodišnjeg zasijedanja Skupštine su univerzalna zdravstvena zaštita, primarna zdravstvena zaštita, implementacija Agende održivog razvoja 2030, programski budžet 2020-2021, priprema i odgovor na vanredne situacije, Međunarodni zdravstveni pravilnik, priprema za sastanak visokog nivoa o univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, pristup ljekovima i vakcinama, prevencija i kontrola nezaraznih bolesti, antimikrobna rezistencija, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Na marginama skupa u Ženevi,  Hrapović imao je niz značajnih bilateralnih sastanaka.

HrapoviTedros

Tedros i Hrapović

"Generalni direktor SZO, Tedros Adhanom, potvrdio je snažnu podršku Crnoj Gori u realizaciji politika koje sprovodimo, posebno u oblasti imunizacija i vakcinacija, hroničnih nezaraznih bolesti i reformi primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Sa novim ministrom zdravlja Slovenije, Alešom Šabederom, bilo je riječi o nastavku saradnje u oblasti zdravstva, koja je u prethodnom periodu intenzivirana. Ministri su saglasni da, osim razmjene ljekara i saradnje na polju edukacije, postoji još prostora gdje bi dva zdravstvena sistema mogla da uspostave saradnju", saopšteno je iz kabineta Hrapovića.

HrapoviminzdravljaSlovenije

Šabeder i Hrapović

 Hrapović je razgovarao i sa ministrom zdravlja Turske, Fahretinom Kocom, čiji su vrhunski stručnjaci u prethodnom periodu dolazili u Crnu Goru, kao što su i naši medicinski profesionalci bili na edukaciji u toj zemlji.

"Ministri su izrazili zadovoljstvo što naši građani dijagnostiku i liječenje, u slučaju potrebe, mogu dobiti u Turskoj. Dogovoreno je formiranje zajedničkih timova ministarstava koji će raditi na realizaciji dogovorenih aktivnosti, a prije svega razmjene kadra za edukacije", saopšteno je.

HrapoviminzdravljaTurske

Koca i Hrapović

O modelima saradnje u narednom periodu, Hrapović je razgovarao sa ministrima zdravlja Uzbekistana i Jermenije, Ališerom Šadmanovim i Arsenom Torosijanom. 

"Kako Crna Gora u septembru glasa za novog regionalnog direktora SZO za jugoistočnu Evropu, ministar Hrapović sastao se na njihov zahtjev, sa kandidatima za tu poziciju. Kandidati su istakli dobru saradnju u prethodnom periodu sa ministarstvom zdravlja Crne Gore, uz očekivanje nastavka i jačanja saradnje u oblasti realizacije i implementacije zdravstvenih politika", zaključuju iz Ministarstva zdravlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.