Ilustracija

Ministarstvo povodom potpisivanja priloga ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo

"Na projektu gradnje prioritetne dionice autoputa nema zaboravljenih radova"

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva saopštili su danas da na projektu gradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare nema zaboravljenih radova, te da senzacionalistička pisanja ne mogu umanjiti dobre namjere i značaj uloženih napora.

Iz Ministarstva ističu da je javnosti poznato da je Vlada na sjednici od 25. aprila ove godine utvrdila predlog Priloga 3 Ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare, u vezi sa izgradnjom I faze petlje Smokovac, dok je na sjednici od 9. maja ove godine utvrdila predlog Priloga 4 Ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare, u vezi sa izgradnjom sistema za vodosnabdijevanje, i ovlastila Ministra saobraćaja i pomorstva da potpiše pomenute priloge, koji su rezultat prethodno sprovedene ugovorne procedure za ugovaranje izmjene Ugovora, tj. naknadnih radova.

"Dionica Smokovac - Mateševo definisana je Detaljnim prostornim planom autoputa Bar-Boljare kao I etapa realizacije ovog projekta. U Idejnom projektu za dionicu Smokovac-Mateševo, koji je rađen na osnovu Detaljnog prostornog plana autoputa Bar–Boljare i Idejnog rješenja ove dionice, definisan je početak dionice Smokovac-Mateševo od stacionaže 0 km iza petlje Smokovac, tako da petlja Smokovac, koja predstavlja kompleksnu vezu dva autoputa, autoputa Bar - Boljare i Jadransko - Jonskog autoputa koji još nije u potpunosti definisan, i magistralnog puta M2, nije bila sastavni dio Idejnog projekta, pa u trenutku zaključivanja Ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo, u februaru 2014. godine, nije ni postojala projektna dokumentacija koja bi bila u tehničkom i finansijskom smislu pouzdana osnova za vođenje pregovora o izgradnji ove petlje, odnosno njene I faze, što je, naravno, sagledano, razmatrano i razjašnjeno između ugovornih strana u periodu prije zaključenja Ugovora. Projektovanje I faze petlje Smokovac omogućilo je sprovođenje ugovorne procedure za ugovaranje izgradnje ovih radova. S toga, tvrdnje koje su u opticaju u javnosti, da je petlja zaboravljena, smatramo neodmjerenim i rezultatom nepoznavanja svih okolnosti i specifičnosti ovog kompleksnog Ugovora i Projekta", poručuju iz Ministarstva.

I faza petlje Smokovac kako dodaju ne predviđa izgradnju čitave petlje Smokovac već samo izgradnju priključka na ugovorenu prioritetnu dionicu Smokovac - Mateševo autoputa Bar-Boljare.

"Pristup dionici autoputa koja se realizuje od magistralnog puta M2, biće saobraćajnica dužine oko 1,5 km, kao I faza ukupnog projektnog rješenja petlje Smokovac, koja će ostati konačno rješenje i u kasnijim fazama realizacije autoputa Bar-Boljare kroz naredne dionice, i za ovu dužinu od 1,5 km se uvećava dužina dionice Smokovac-Mateševo.

Vrijednost Naknadnih radova iz Priloga 3 koji se odnosi na izgradnju I faze petlje Smokovac je 30,5 miliona eura, koji iznos se smatra dijelom Okvirne sume definisane podklauzulom 13.9 Ugovora, koja iznosi 10% ugovorene cijene iz osnovnog Ugovora o projektovanju i izgradnji. Rok za završetak radova Ugovora o projektovanju i izgradnji produžen je Prilogom 3 do 30. septembra 2020. godine", saopšteno je.

Što se tiče sistema za vodosnabdijevanje, bitno je istaći kako kažu iz Ministarstva da Idejni projekat za dionicu Smokovac - Mateševo, na osnovu kojeg je data ponuda kineskog Izvođača CRBC, sadrži instalacije za potrebe kompletne protivpožarne hidrantske mreže kroz autoput i rezervoara pored tunela, kao i instalacije za potrebe vodosnadbijevanja objekata autoputa, kao što su baza za održavanje sa objektima za kontrolu i upravljanje i objekti za naplatu putarine, čije izvođenje je ugovorna obaveza Izvođača.

"Ipak, cijeneći zahtjeve iz Detaljnog prostornog plana autoputa Bar-Boljare da je, pored instalacija vodosnadbijevanja potrebnih za održavanje i funkciju autoputa, potrebno obezbijediti stvaranje uslova za vodosnadbijevanje lokalnog stanovništva u koridoru autoputa i buduće razvojne potrebe duž trase, sa ovim distributivni vodovod položen u autoput dobija karakter regionalnog vodovoda, a kako je za te namjene neophodno obezbijediti mnogo veće kapacitete i trajna vodoizvorišta bogata kvalitetnom vodom, Investitor je u sklopu Projektnog zadatka predvidio izradu Idejnog i Glavnog Projekta sistema vodosnabdijevanja i upravo prepoznao njegovu važnost. Predviđeno je, dakle nije zaboravljeno, da se uradi projekat vodosnadbijevanja sa vodoizvorišta mnogo većeg kapaciteta i kvaliteta kojeg je trebalo prvo locirati, pa zatim uraditi sve studije i projekte. Nakon izrade projekta, predviđeno je, na osnovu dobijenih tehničkih podataka i ugovaranje ovih radova aneksom za Naknadne radove kroz rezervisanu Okvirnu sumu za naknadne i nepredvidive radove od 10 %ugovorene cijene iz osnovnog Ugovora o projektovanju i izgradnji..", navodi se u saopštenju resornog Ministarstva.

Dakle kako ističu, u trenutku ugovaranja osnovnih Radova nijesu se znali tehnički elementi sistema za vodosnabdijevanje, izuzev gore navedenih instalacija, što je bilo tema razmatranja i razjašnjenja između ugovornih strana u fazi ugovaranja posla, već je planirano da se po završetku Glavnog projekta i definisanju svih tehničkih inputa u skladu sa Ugovornom procedurom, on izvede kao naknadni rad iz rezervisane Okvirne sume od 10 % vrijednosti ugovora za te namjene, što je sada i urađeno.

Dodaju da je usvojeno projektno rješenje tokom izrade Glavnog projekta, kojim je već u ovoj fazi predviđeno da cijeli koridor duž trase autoputa ima stabilno napajanje vodom preko distributivnog cjevovoda prečnika 300 mm, kojim bi bile zadovoljene potrebe svih potrošača, a ne samo objekata autoputa, predstavlja dobar osnov za budući razvoj svih privrednih i turističkih kapaciteta područija koja gravitiraju koridoru autoputa.

Predviđena su i 4 priključka za buduće potrošače, i to u mjestima gdje je pretpostavljen značajan porast stanovnika u narednom periodu: Bioče, Duške, Lijeva Rijeka i Mateševo.

"Vrijednost Naknadnih radova na projektu vodosnabdijevanja iz predloga Priloga 4 iznosi 14,2 mil eura, koji iznos se smatra dijelom Okvirne sume definisane podklauzulom 13.9 Ugovora, koja iznosi 10% ugovorene cijene iz osnovnog Ugovora o projektovanju i izgradnji.

Mogućnost pojave naknadnih i nepredvidivih radova je bila predviđena i prilikom zaključivanja Ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo u februaru 2014. godine za koji je rezervisana okvirna suma od 10% ugovorene cijene. U pojedinim djelovima javnosti se često špekulisalo sa mnogo većim iznosima za vrijednosti naknadnih radova koje se ugovaraju od onih koji se ugovaraju, što sada, nakon sprovedene ugovorne procedure, dobija i svoj demant", poručuju iz Ministarstva. 

Od početka realizacije ovog projekta, najkompleksnijeg koji se do sada realizovao u Crnoj Gori, od jednog dijela javnosti kontinuirana su osporavanja,i to kako kažu iz Ministarstva kroz plasiranje netačnih informacija i interpretacije koje nijesu u saglasnosti sa činjenicama, podstičući nepovjerljivost i sumnju u nesumnjiv uspjeh i rezultat čije benefite će osjetiti svi građani Crne Gore, njeni posjetioci, partneri.

"Još jednom podsjećamo javnost da na ovom projektu nema zaboravljenih radova i da senzacionalistička pisanja ne mogu umanjiti dobre namjere i značaj uloženih napora, da se kroz stvaranje preduslova za zadovoljavanje širih potreba i privrede i građana u odnosu na isključive potrošačke potrebe jednog infrastrukturnog projekta, generiše nova dodata vrijednost u opštem interesu, podstičući dalji održivi razvoj Crne Gore", zaključili su u reagovanju iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.