Bajer: Srbija i Kosovo da sjutra pokažu ozbiljnu volju
Peter Bajer

Bajer: Srbija i Kosovo da sjutra pokažu ozbiljnu volju

Izvjestilac za Zapadni Balkan u njemačkom parlamentu Peter Bajer upozorio je da će EU perspektive Srbije i Kosova biti stavljene ad akta, ukoliko na sjutrašnjem sastanku u Berlinu ne pokažu ozbiljnu volju za napretkom u procesu normalizacije.

"Ovdje se ne radi o nekim konkretnim planovima sa postavljenim uslovima, nego o informativnoj i otvorenoj razmjeni stavova oko regionalnih tema. Osim toga možemo da se nadamo da će Srbija i Kosovo susret da iskoriste konstruktivno i da će razgovarati o procesu normalizacije. Jer, ako i dalje ne bude ozbiljne volje za napretkom, EU perspektive će za obije zemlje da budu stavljene ad akta", rekao je Bajer.

On je izrazio očekivanje da će sastanak u Berlinu biti koncentrisan na izvorni sadržaj i okvire dijaloga izmedju Beograda i Prištine i dodao da je riječ o informativnom sastanku i razmjeni stavova, prenio je danas Dojče vele.

Njemački zvaničnik je dodao da se o predloženoj razmjeni teritorija više toliko ne govori navodeći da bi pomjeranje granica po etničkim principima moglo da uzrokuje lančanu reakciju i zbog toga takav predlog treba da bude odbačen.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron organizuju sjutra u Berlinu sastanak sa zvaničnicima Zapadnog Balkana i Evropske komisije.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.