Momčilo Vuksanović

Otvoreno pismo Srpskog nacionalnog savjeta poslanicima u Skupštini CG

"Položaj srpskog naroda u CG svakog dana sve teži"

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović uputio je otvoreno pismo poslanicima u Skupštini Crne Gore. On je istakao da je razlog "nepodnošljiv položaj srpskog naroda koji je svakog dana sve teži, bez nade da se u budućem vremenu nešto na tom planu kvalitetnije promijeni".

"Nepotrebno je nabrajati primjere diskriminacije kojoj su Srbi u Crnoj Gori izloženi, jer su isti vidljivi u svim sferama društvenog života. Za srpsku djecu i mlađu generaciju Srba u ovim uslovima ne postoji perspektiva u Crnoj Gori. Razlog za to je državni projekat asimilacije Srba u nacionalne Crnogorce, najvjerovatnije do postizanja natpolovične većine u ukupnom broju stanovništva, pa i nakon toga", navodi se u otvorenom pismu.

Uočljivo je kako se dodaje da su svi građani koji se javno nacionalno izjašnjavaju kao Srbi stavljeni van zakona i nezvanično proglašeni neprijateljima Crne Gore.

"Neki su već osuđeni, nekima se sudi, neki su u istrazi, dok su svi ostali pod prismotrom i kontrolom. Posebno zabrinjava činjenica što nije samo odnos aktuelne vlasti u Crnoj Gori, odnosno dominantne političke partije prema Srbima diskriminatorski. Neprijateljske stavove prema srpskom pitanju imaju i predstavnici manjinskih naroda i takozvane građanske opozicije, jer se iz njihovog odnosa jasno vidi ignorisanje legitimnih prava srpskog naroda. 
Bez obzira što je srpski narod u Crnoj Gori zastupljen visokim procentom u ukupnom broju stanovništva, što najbolje pokazuje pripadnost srpskom jezičkom identitetu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, predstavnici srpskog naroda u potpunosti su izopšteni iz svih sfera odlučivanja i dogovora. Stoga je duboko ponižavajuća za srpski narod vaša bezuslovna saradnja sa antisrpskom opozicijom, koja već decenijama sa diplomatskim poslenicima pojedinih država čvrsto drži na vlasti odnarođeni aktuelni režim", kazao je Vuksanović u otvorenom pismu poslanicima.

Ističe da je tužno bilo gledati "poklonjenje  poslanika pred zagovornicima rušenja svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i organizatorima najveće krađe izborne volje državljana i građana Crne Gore na referendumskom izjašavanju o izdvajanju Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom".

"Nijeste svojim autoritetom, za više od pola godine, mogli sakupiti dovoljan broj potpisa poslanika – dvadeset i pet, za poništenje sramne odluke o priznanju lažne države Kosovo od strane Vlade Crne Gore, ali ste zato, za samo nekoliko dana, podržali inicijativu onih koji su decenijama radili na štetu srpskog naroda i doveli ga na rub egzistencije i poniženja.  
Stoga vas pozivamo da se odmah vratite u skupštinske klupe i od svojih kolega, koje ste bezuslovno podržali, zatražite podršku da se u Parlamentu otvori rasprava o donošenju odluke o sprovođenju demokratskog referenduma građana Crne Gore o poništenju odluke o priznanju lažne države Kosovo. 
Iz njihovog odgovora jasno će se prepoznati iskrenost prema problemima i potrebama srpskog naroda, ali i prema vraćanju dostojanstva Crnoj Gori i njenoj časnoj tradiciji.
Nakon toga, neophodno je bez bilo kakve ostrašćenosti povesti razgovore o srpskom jedinstvu i zajedničkom nastupu, uz zahtjev za svaku vrstu pomoći Republike Srbije i Republike Srpske", navodi se u pismu.

Srpski narod kako se dodaje u vremenu kada mu niko nije od pomoći mora isključivo da misli o sebi i svom opstanku.

"Važno je prepustiti aktuelnoj vlasti i krnjoj opoziciji demokratizaciju Crne Gore. Oni su, svakako, u taj proces krenuli bez nas. Srbi na njihovom putu ne treba da ih ometaju, već da se bave isključivo očuvanjem sopstvenog identiteta. Od zajedničke snage srpskih organizacija i političkih stranaka, koje glasa srpski narod, trajno će zavisiti položaj Srba u Crnoj Gori. 
Crnogorskoj građanskoj opoziciji srpski narod ništa nije dužan, jer je baš od njih mnogo puta iznevjeren. Nemilosrdno i po pravilu bila je uvijek protiv demokratskih i legitimnih prava Srba. Vlast u Crnoj Gori, nažalost, zadugo neće biti srpska, ali treba uraditi sve da u budućem vremenu zavisi i od srpskog naroda. Svi oni koji ne shvataju da je neophodan ozbiljniji i konkretniji pristup rešavanju srpskog pitanja u Crnoj Gori ne zaslužuju podršku srpskog naroda", zaključuje se u otvorenom pismu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.