Sa sastanka

"Srpskom narodu u CG uskraćena gotovo sva stečena i Ustavom garantovana prava"

Predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta, predsjednik Momčilo Vuksanović i sekretar Đorđe Brujić, razgovarali su u Podgorici sa zamjenicom zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koja obavlja funkciju zaštitnika, Zdenkom Perović i zamjenikom za oblast zaštite od diskriminacije Sinišom Bjekovićem.

Predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta su istakli da su srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena gotovo sva stečena i Ustavom garantovana prava.

"Ne samo od izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom, već i ona koja je srpski narod imao kao viševjekovni konstituent države Crne Gore", saopšteno je.

Istakli su da u kontinuitetu obavještavaju instituciju Zaštitnika o navedenim problemima, ali da je bez obzira na korektna mišljenja i preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda očigledan nedostatak moći Zaštitnika da adekvatno sankcioniše očiglednu diskriminaciju i utiče na njeno otklanjanje.

"To se konkretno odnosi na preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Skupštini Crne Gore, Vladi Crne Gore i Vrhovnom sudu Crne Gore da u skladu sa svojim nadležnostima, pozitivnim zakonodavstvom i Ustavom Crne Gore uspostave Ustavom garantovanu ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma. Sličan je slučaj i sa preporukom Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava da bez odlaganja preduzme mjere i radnje na izvršenju odluke o raspodjeli sredstava za projekte koje je podržao Upravni odbor ove organizacije", navedeno je na sastanku.

Srpski nacionalni savjet je tražio da se ova mišljenja i preporuke obnove i da se insistira na njihovoj primjeni. 

"Posebno su potencirana identitetska pitanja o slobodnom izjašnjavanju na sledećem popisu stanovništva 2021. godine i obaveznosti izjašnjavanja građana Crne Gore i na ćiriličnoj popisnici i kontroli anketara, što je od izuzetnog važnosti za identitetska pitanja srpskog naroda", saopšteno je.

Srpski nacionalni savjet je naglasio da je zastupljenost srpskog naroda u državnim institucijama i lokalnoj samoupravi izuzetno mala, ili gotovo ne postoji, što očigledno pokazuje odnos aktuelne vlasti prema građanima Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi.

"Na sastanku je usaglašena dalja razmjena informacija i podataka u cilju postupanja Zaštitnika u pojedinačnim aktuelnim, ali i budućim predmetima po obraćanju Srpskog nacionalnog savjeta", saopšteno je.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.