URA: Bolja inkluzija Roma obaveza cijeloga društva
Hasiba Beganaj

URA: Bolja inkluzija Roma obaveza cijeloga društva

Povodom ‪8. aprila‬, Međunarodnog dana Roma, čestitku je u ime Građanskog pokreta URA i u svoje lično ime uputila Hasiba Beganaj, članica URA i mlada aktivistikinja za prava Roma.

“Svim Romima u Crnoj Gori ali i u regionu, čestitam praznik, uz želju da svaki naredni praznik dočekaju u boljem socijalnom okruženju", kazala je ona.

Prema riječima Beganaj Romi u Crnoj Gori se i dalje suočavaju sa velikim životnim izazovima i etnička distanca prema njima najizraženija je od svih naroda koji žive u našoj državi.

"Ovi podaci govore u prilog tezi da sve institucije sistema ali i ostali socijalni subjekti moraju posvetiti veću pažnju rješavanju nagomilanih problema naše zajendice, većoj inkluziji i povećanju kvaliteta života Roma”, istakla je Beganaj.

Dodaje da ono na čemu se mora insistirati jeste bolja zdravstvena zaštita ali i stimulisanje obrazovanja na svim nivoima.

"Romi su lojalni građani države i zaslužuju da respektabilno zaokruže multikulturalnu komponentu koja je istorijska odrednica Crne Gore. Dan Roma ne smije ostati jedini datum koji će poslužiti da javnosti skrenemo pažnju na naše probleme, naprotiv, na tome moramo raditi svakodnevno. Zato se nadam da će naročito mladi Romi prepoznati značaj svoje borbe za jednake šanse i da ćemo narednih godina zajendički konstatovati veliki napredak realizaciji prava naše etničke zajendice” , zaključuje Beganaj u čestitki.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.