Predstava, fudbal, radionice, čerge: U Bijelom Polju obilježen Međunarodni Dan Roma
Foto: Opštine Bijelo Polje

Predstava, fudbal, radionice, čerge: U Bijelom Polju obilježen Međunarodni Dan Roma

Opština Bijelo Polje u saradnji sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta Bijelo Polje, JU Centar za sport i rekreaciju, JU Centar za kulturu, povodom 8. aprila Međunarodnog dana Roma organizovala je niz aktivnosti.

U romskom naselju u Strojtanici organizovne su sportsko, kulturno – edukativne aktivnosti, radionice, a tom prilikom izvedena je predstava ,,Put oko svijeta“, govorilo se o romskoj tradiciji i običajima, organizovan je i fudbalski turnir na kojem su učestvovali omladinci FK ,,Jedinstvo”,  podignuti su mali šatori,čerge kako bi se vidjelo u kakvim uslovima su ranije živjeli  Romi, a služeni su i romski specijaliteti, navodi se u zajedničkom saopštenju organizatora ovog događaja.

DanRoma2

Opština Bijelo Polje sa partnerima pored bogatog sportskog, kulturno – umjetničkog programa, obezbijedila je i medalje za najbolje učesnike fudbalskog turnira, skromne poklone za 65-oro djece romske nacionalnosti, majce za zastavom Roma, osvježenje za učesnike i goste.

DanRoma2

Kako se ističe u saopštenju, u okviru Lokalnog akcionog plana za integraciju Roma za period 2018/2022 godina, u oblasti kultura, indentitet, informisanje i sport, predviđene su određene manifestacije posvećene romskoj kulturi i indentitetu kroz aktivnost i samog obilježavanja 8. aprila Međunarodnog dana Roma, ali i organizovanja i realizacije sportskih događaja, turnira, u cilju podizanja svijesti o važnosti bavljenja sportom ove populacije.

"Ove i slične aktivnosti Opština Bijelo Polje u saradnji sa partnerima svakodnevno sprovodi, kako bi same Rome integrisali u crnogorsko društvo i pomogli im da se snađu, prilagode, i na taj način postanu aktivni sudionici u svim društvenim aktivnostima . Romi sa područja bjelopoljske opštine su važan faktor našeg društva i svi zajedno moramo učiniti dodatne napore da im pomognemo da se obrazuju, edukuju, saznaju što više o svojim običajima i tradiciji, a samim tim stvorimo što kvalitetnije uslove za njihov suživot sa ostalim sugrađanima. Problemi sa kojima se Romi suočavaju se neće riješiti sami od sebe. Za to je potrebno dugoročno zalaganje svih nas da se sve mjere afirmativne akcije u domenu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i stanovanja, zaista i realizuju što Opština Bijelo Polje i čini, sprovodeći sve ove i druge aktivnosti. Obaveza svih nas da se borimo za svoja prava, ali i za prava drugih koji su, zbog bilo kog ličnog svojstva, diskriminisani i ugroženi, ako zaista želimo da budemo društvo koje poštuje ljudska prava i načela socijalne pravde, što je Opština Bijelo Polje pokazala više puta brinući o pripadnicima Romske populacije, organizujući I obilježavajući ovaj Dan koji će po nama biti jedinstven na sjeveru Crne Gore", saopštili su organizatori obilježavanja Međunarodnog Dana Roma.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.