Danas je Međunarodni dan Roma
Ilustracija

Pod njihovom zastavom nikada nije vođen rat

Danas je Međunarodni dan Roma

Međunarodni dan Roma, obilježava se danas, kako bi se proslavila romska kultura i podigla svijest o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Međunarodni dan Roma službeno je proglašen 1990. u Poljskoj, romska hima je "đelem, đelem", odnosno "Išao sam, išao", dok je romska zastava plavo-zelena sa crvenim točkom u sredini.

Plavom bojom predstavljeno je nebo, kao simbol slobode, bezgraničnog prostranstva i života pod vedrim nebom, bez krova nad glavom, zelena boja je trava, put, drum, kao simbol života obilježen stalnim putovanjem, dok crveni točak predstavlja simbol stalnog kretanja i života na točkovima.

Kako Romi ističu, pod tom zastavom nikada nije vođen nijedan rat.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da se Crna Gora ponosi što je i u najizazovnijim vremenima uspjela da očuva multikonfesionalnost, multukulturalnost i multietničnost, koje od vajkada njeguje.

"Kontinuirani napori koje smo iskreno ulagali u unapređenje položaja Romske populacije, danas daju konkretne rezultate, što je i  konstatovano u brojnim izvještajima međunarodnih organizacija", kazao je Đukanović.

On je uvjeren da i dalje mogu raditi na unapređenju položaja pripadnika romske populacije, dodatno im olakšavajući pristup zdravstenom i obrazovnom sistemu, tržištu rada i mehanizmima u cilju promocije romske kulture.

"Na tome ćemo predano raditi, jer su Romi, dio moderne crnogorske istorije, te daju aktivan doprinos i učestvuju u svim uspjesima koje smo zajednički ostvarili, od obnove nezavisnosti, do članstva u NATO-u i napretka u pregovorima sa EU, čija ćemo, duboko sam uvjeren, postati prva naredna punopravna članica", zaključio je predsjednik Crne Gore.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ističe da je Dan Roma prilika da još jednom istakne da Vlada posvećeno stvara kvalitetan institucionalni okvir za unapređenje položaja manjinskih nacionalnih zajednica, te da se Crna Gora prepoznaje kao zemlja koja primjenjuje visoke međunarodne standarde u ovoj oblasti.

Premijer podsjeća da su u decembru prošle godine obezbijeđeni stanovi za 171 porodicu iz kampa Konik 1, čime su nakon 18 godina zatvorili najveći kolektivni centar u Crnoj Gori.

“Prilika je i da saopštim da smo upravo ovih dana usvojili dokument kojim se uspostavljaju mjere i aktivnosti sa ciljem unapređenja statusa pripadnika romske zajednice u oblasti obrazovanja, zapošljavnja, kulture i zaštite identiteta” – navodi predsjednik Vlade Duško Marković u čestitki upućenoj romskoj zajednici povodom Svjetskog dana Roma.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.