Filipini: U želucu uginulog kita pronađeno 40 kilograma plastičnih kesa
Foto: katelookup/depositphoto.com

Za deset godina pronađeno 57 mrtvih kitova

Filipini: U želucu uginulog kita pronađeno 40 kilograma plastičnih kesa

Na Filipinima je pronađen uginuli kit u čijem želucu je kasnije pronađeno 40 kilograma plastičnih kesa.

Kako navodi BBC, uposlenici iz Prirodnjačkog muzeja u kojem se izlažu životinjske kosti, u blizini Davao Sitija na Filipinima pronašli su uginulog kita, a zgrozilo ih je ono što su otkrili u njegovom želucu.

"Otkrili smo uzrok smrti mladog kita kojeg smo pronašli 16. marta. U sebi je imao čak 40 kilograma plastičnih kesa. Ovo je najveća količina plastike koju smo ikada vidjeli u kitu. Odvratno je. Vlada mora da poduzme neke mjere protiv onih koji okean tretiraju kao kantu za smeće", napisali su na svojoj Facebook stranici, javlja Anadolija.

Između ostalog, u kitu su pronašli 16 kesa za rižu, četiri vrećice kakve se koriste na plantažama banana te brojne vrećice za kupovinu.

Inače, kitovi često greškom progutaju plastiku i drugo smeće koje se nalazi u okeanu, a iz Muzeja su još dodali da su, tokom deset godina, pronašli čak 57 mrtvih kitova koji su uginuli od posljedica progutane plastike.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.