Venecuela sada i bez vode: Građani je skupljaju kod kanalizacionih ispusta (VIDEO)
Foto: Era-Efe/Rayner Pena

Usled problema sa strujom

Venecuela sada i bez vode: Građani je skupljaju kod kanalizacionih ispusta (VIDEO)

Nestašica vode jedna je od najtežih posljedica kolapsa elektroenergetske mreže u Venecueli zbog koga veći dio zemlje od prošlog četvrtka nije imao struje. Vlasti poručuju da pristup električnoj energiji ponovo ima "veći dio zemlje".

I ovako tešku ekonomsku situaciju u Venecueli kojoj preti finasijski slom, dodatno je pogoršao višednevni nestanak struje.

Bez struje koja pokreće vodene pumpe, Veneculenaci, od radničkih četvrti do višespratnica u centru Karakasa, žale se na probleme sa ličnom higijenom i higijenom u svojim domovima.

Hoze de Vijana, inženjer koji radi u lokalnom vodovodu kaže da je Karakasu je potreban pritisak od 20.000 litara vode u sekundi.

"Prošle nedjelje pritisak je pao na 13.000 litara. Od pada elektro-mreže snabdevanje vodom potopuno je obustavljeno", navodi Vijana.


 

Stanovnici Karakasa prinuđeni su da skupljaju vodu koja se sliva u kanalizacioni ispust čija je svrha da odnosi fekalije.

Kako kažu oni koji se tiskaju duž ispusta sa plastičnim balonima, vode koja ističe iz cijevi je bar čista.

Tvrde da su tu vodu pustile lokalne vlasti iz postojećih rezervoara.

Problem su, ističu, prljave cijevi kroz koji voda prolazi. U normalnim okolnostima služila bi samo za toalete i pranje podova.

Ministar: Veći deo Venecuele ponovo ima struju

"Pristup električnoj energiji ponovo ima veći dio Venecuele", saopštio je ministar za komunikacije Vebeseke Horhe Rodrigez.

Prema njegovim riječima, u Karakasu će u narednim satima biti vraćeno i snabdijevanje vode.

U međuvremenu, venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro ponovo je optužio Vašington da je kriv za kolaps elektroenergetskog sistema.

"Venecuela je možda prva u svijetu žrtva američke kibernetske tehnologije koja je napala naš elektroenergetski sistem. To nije politička borba, to je napad kriminalnog karaktera, kriminalni električni državni udar", naglasio je Maduro.

Dok Amerika povlači sve preostale diplomate iz glavnog grada Venecuele, jer su propali pregovori dvije strane, na poziv Huana Gvaida, samoproglašenog predsjednika, novi protesti u Karakasu. 

"Građani Venecuele traže poštovanje svojih prava. Moramo da održimo jedinstvo i stabilnost. Venecuela će okončati vrlo brzo uzurpaciju vlasti", uvjeren je Gvaido.

Izvor: Rojters/RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.