Dvodnevni sastanak na UCG o istraživanju u društveno-humanističkim naukama
Foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Promocija ljudskih resursa i turističkih kapaciteta Crne Gore

Dvodnevni sastanak na UCG o istraživanju u društveno-humanističkim naukama

Oko 50 predstavnika iz 37 evropskih i pridruženih zemalja iz cijelog svijeta okupilo se krajem protekle sedmice u Univerzitetskom sportsko-kulturnom Univerziteta Crne Gore, u okviru COST akcije CA15137 - Evropska mreža za evaluaciju istraživanja u društvenim i humanističkim naukama (ENRESSH), saopšteno je sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Naučnici, predstavnici akademskog osoblja i privrednici su se u okviru dvodnevnog sastanka, 8. i 9. marta, bavili temom evaluacije istraživanja u društveno humanističkim naukama i donijeli značajan broj zanimljivih zaključaka, pojasnili su sa ovog Fakulteta.

Jedan od predstavnika COST akcije u Crnoj Gori prof. dr Stevo Popović je kazao da je kod ovih sastanaka važno umrežavanje i prenošenje internacionalnog iskustva na lokalni nivo, ali da one imaju i svoju drugu dimenziju.

„Prof. dr Paul Benneworth iz Holandije, jedan od učesnika sastanka, već narednog dana je u svojoj kolumni u magazinu „The Journal“, pod naslovom „Putuj izvan EU i vidjećeš njene benefite (Travel beyond the EU and you start to see its benefits)“, promovisao ljudske resurse i turističke kapacitete u Crnoj Gori. To je još jedna potvrda da aktivnosti crnogorskih naučnika nisu samo i isključivo usmjerene na naučna dostignuća, već na najbolji način koriste svojoj zemlji i u drugim segmentima njenog razvoja“, kazao je Popović.tumber1

Kako je saopšteno, on je, takođe, ukazao da je izazov ove akcije da "omogući društvenim i humanističkim naukama da bolje demonstriraju svoje pravo mjesto u akademiji i društvu."

„Radeći na temi istraživačke evaluacije se ne želi uticati samo na unapređenje nauke, već i društva u cjelosti“, istakao je i predsjednik akcije, dr Emanuel Kulczycki iz Poljske. 

Član Upravnog odbora Akcije dr Mimi Urbanc iz Slovenije je kazala da se na ovakvim sastancima spajaju različiti oblici rada posvećenih istraživačkoj evaluaciji, kroz razmjenu najboljih praksi.

Događaj je organizovala prof. dr Sanja Peković, prvi predstavnik Crne Gore u COST akciji i direktor Centra za studije i kontrolu kvaliteta Univerziteta Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.