Protest novinara u Zagrebu: Oteli ste medije, novinarstvo ne damo
Foto: AA

Protest novinara u Zagrebu: Oteli ste medije, novinarstvo ne damo

Organizovana od strane Hrvatskog novinarskog društva (HND), protestna povorka sa preko hiljadu novinara i medijskih radnika podržanih od dijela opozicionih političara prošla je središtem Zagreba, od Hrvatskog novinarskog doma do zgrade Hrvatske vlade pod sloganom "Medije ste uzeli, novinarstvo ne damo".

Protest novinara "Medije ste uzeli, novinarstvo ne damo" organizovalo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pod vođstvom predsjednika Hrvoja Zovka, a podršku akciji dale su brojne civilne osobe i opozicioni političari kako bi se vladajućoj koaliciji poručilo da nema slobodnog društva bez slobodnih novinara, izvještava Anadolija.

Protestno okupljanje započelo je ispred Hrvatskog novinarskog doma, a povorka sa preko hiljadu učesnika pročitala je svoje zahtjeve ispred Ministarstva kulture, Univerziteta u Zagrebu, a na kraju ispred Banskih dvora, sjedišta Hrvatske vlade, kojoj su organizatori protesta službeno predali osam zahtjeva.

2019030223521755542191555Web

Foto: AA

"Novinarstvo je javno dobro. Novinarstvo mora biti u interesu svih građana i građanki ove zemlje. Živimo u zemlji u kojoj se novinari sudski proganjaju, prijeti im se, cenzura je svakodnevno vidljiva", poručio je Zovko.

Protestanti su upozorili kako su sloboda novinarstva i sloboda govora ozbiljno ugrožene brojnim tužbama, političkim pritiscima, prijetnjama, zahtjevima oglašivača, ugrožavanjem profesionalnih prava, nepoštivanjem zakona, ali i lošim zakonskim okvirom i izostankom medijske politike.

2019030223521755542191553Web

Foto: AA

"Sloboda novinarstvu", "Stop cenzuri", "Pokrenuli linč na novinarku Jutarnjeg", "Prijetili smrću novinarima Indexa" samo su neki od transparenata koje su učesnici istakli tokom protestne šetnje.

Ispred Hrvatske vlade je poručeno kako je Hrvatska država parlamentarne demokratije, no da Vlada ima preveliku moć u odnosu na Sabor.

2019030223521755542191550Web

Foto: AA

"Medijski prostor karakterizuje premreženost političkih i korporativnih interesa, netransparentnost vlasništva, marketing umjesto novinarstva. Novinarima se brani da slobodno rade, egzistencijalno se ucjenjuju, tuži kada pišu istinu", poručeno je.

Novinari su upozorili kako je trenutno u Hrvatskoj protiv novinara u toku preko 1.100 tužbi, a upozoreno je i na stanje na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) koja je pokrenula 36 tužbi vrijednih 2,2 milijuna kuna (300.000 eura) prema novinarima.

Dio novinara, članova civilnih osoba i opozicionih političara pokrenulo je dvonedjeljni bojkot HRT-a kroz odbijanje učestvovanja u emisijama javne radiotelevizije.

AA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.