Perović: Opozicija da potpiše da neće na izbore
Džemal Perović, foto:AA

Perović: Opozicija da potpiše da neće na izbore

Svih 39 poslanika iz redova opozicije najavili su da će potpisati memorandum kojim se obavezuju da neće učestvovati na izborima do ispunjavanja zahtjeva koji su postavljeni na protestu građana, kazao je Danu Džemal Perović, jedan od organizatora građanskih protesta.

On je rekao da su prethodnih dana organizovali sastanke sa predstavnicima svih opozicionih partija i da su dobili načelnu saglasnost da na sjutrašnjim građanskim mirnim protestima pod obilježjem “97000dupri se!” objelodane detalje memoranduma.

Kako je podsjetio, do sada su im osnovni zahtjevi bili ostavke predsjednika države i Vlade Mila Đukanovića i Duška Markovića, vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kao i članova Savjeta i rukovodstva Javnog servisa. On je saopštio da će novi zahtjev podrazumijevati potpisivanje memoranduma za neizlazak na izbore.

“Napravićemo distancu da se zna da su ovo pravi građanski protesti, a sve u cilju demokratske obnove sistema, vodeći računa o partikratiji koja je zakržljala. Taj memorandum biće ponuđen svim opozicionim partijama, uz obavezne uslove i navode do kad će taj sporazum morati da praktikuju, odnosno do kada će bojkotovati izlazak na izbore, jer i cjelokupni protesti imaju jak smisao, a to je smjena vlasti. Dokument je ozbiljan, na njemu se pomno i predano radilo, ali će sa njegovim detaljima, odnosno preciznom sadržinom, građani i svi biti upoznati tek sjutra kada se okupimo na centralnom trgu”, rekao je Perović.

On je naglasio da građanski protesti ne mogu da prestanu i da će trajati sve dok ne ostvare svoje ciljeve-dok ne smijene vlast, duboko u vjereni da će rast broja građana na protestima iz subote u subotu iznenaditi sve.

Kako su saopštili organizatori, za sjutra je planirana protestna šetnja, koja će početi standardno u 18 časova, od Trga nezavisnosti, Ulicom slobode ka brdu Gorica, zatim Bulevarom Ivana Crnojevića, Ulicom Stanka Dragojevića, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog i nazad Ulicom slobode do Trga nezavisnosti. Organizatori su najvili da će obići sve institucije sistema koje ne rade u interesu građana. Apelovali su na građane da im se pridruže bez ikakvih stranačkih, nacionalnih i drugih obilježja.

Džemal Perović očekuje da će rasti pritisak međunarodne zajednice, zbog čega su, “ne gubeći vrijeme”, za danas u 14 časova zakazali sastanak sa Aviom Oravom, šefom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.