Kako da povećate nivo energije?
Foto: Ilustracija

Savjeti nutricioniste

Kako da povećate nivo energije?

Želite da povećate nivo energije vašeg tijela? Probajte ove ekspertske prijedloge nutricioniste Džejmsa Kolinsa, krenuvši od promjene osnovnih navika u ishrani i strateškog planiranja unosa kofeina.

Džejms Kolins, jedan od najznačajnijih britanskih nutricionista i autor projekta "Energetski plan" (The Energy Plan) savjetuje kako možete da povećate nivo energije tokom dana.

Vježbajte svakodnevno

Pokušajte da vježbate bar jednom dnevno. Ovo može da uključi fitnes program u teretani ili čak samo izlazak napolje i intenziviranje šetnje. Najnovije istraživanje pokazalo je da možete da odradite efikasan trening u samo 13 minuta, prenosi BBC.

Prilagodite unos kalorija

I te kako je smisleno da prilagođavate unos hrane različitim danima, jer će potrebe vašeg tijela varirati u zavisnosti od toga šta radite. Aktivniji dani, bilo na poslu ili u teretani, povećavaju vaše potrebe za kalorijama. S druge strane, manje aktivni dani zahtijevaju manje "goriva".

Strateški unosite kofein u organizam

Kofein može da poboljša budnost i fizičke performanse. Ispijanje kafe 45-60 minuta prije treninga omogućiće da koncentracija kofeina u krvi bude na vrhuncu. Efekti djelovanja kofeina mogu biti dugotrajni, ali mogu da ometaju i spavanje tako da unos treba smanjiti kasnije tokom dana.

Oporavak

Kvalitetan san tokom noći je ključan za konsolidaciju pamćenja i učenje, upravljanje težinom i regeneraciju mišića. Hrana koja sadrži proteine ​​(posebno aminokiselinu koja se zove triptofan) može da poboljša san, dok energetski deficit (dok ste na dijeti) može da smanji kvalitet sna.

Isplanirajte aktivnosti za naradnu nedjelju

Odvojite 15 minuta svake sedmice kako biste razmislili o ishrani tokom proteklih nekoliko sedmica, tj. da sumirate kako se generalno osjećate, osjećate li da ste energičniji, a zatim isplanirajte aktivnosti za sedam dana unaprijed (šta ćete jesti, kada ćete vježbati i slično).

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.