Novi poraz Tereze Mej u vezi s Bregzitom
Tereza Mej, foto: EPA

Novi poraz Tereze Mej u vezi s Bregzitom

Britanski parlament je odbacio prijedlog zakona koji podržava vladin pristup Bregzitu kao i proces novih pregovora s Europskom unijom.

Tokom glasanja u Donjem domu britanskog parlamenta, 258 zastupnika je podržalo prijedlog zakona, dok su 303 bila protiv, javlja Anadolija.

Neki zastupnici Konzervativne stranke su bili protiv nacrta zakona što je na kraju doprinijelo ovakvom izhodu.

Nakon što je sporazum o Bregzitu odbačen 15. januara, ovo je za britansku premijerku Terezu Mej drugi veliki poraz.

Mej pokušava da dobije ustupke od Evropske unije upravo o tom dijelu sporazuma, mada su evropski zvaničnici nekoliko puta poručivali da odbijaju ponovne pregovore, ali su i dalje otvoreni za razgovore.

Britanski parlament je prošlog mjeseca odbacio sporazum, prije svega zbog neslaganja s odredbom kojom se osigurava otvorena granica između Sjeverne Irske i Irske, članice EU-a.

Velika Britanija će napustiti Evropsku uniju 29. marta ove godine, ukoliko datum ne bude prolongiran.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.