EU otvara diplomatsko predstavništvo u Londonu: Mi smo i ostaćemo usko povezani
Foto: Ilustracija

Nakon Bregzita

EU otvara diplomatsko predstavništvo u Londonu: Mi smo i ostaćemo usko povezani

Šef diplomatije EU Žosep Borel izjavio je da EU žali, ali i da u potpunosti poštuje odluku Velike Britanije da napusti Uniju i postane "treća zemlja".

On je najavio da će diplomatsko predstavljanje EU u Velikoj Britaniji od 1. frebrauara obavljati Delegacija EU na čelu sa ambasadorom Žoaom Vele de Almeidom.

"Pored tradicionalnih odgovornosti delegacije EU u trećoj zemlji, kao što su diplomatsko predstavništvo EU, koordinacija i izvještavanje i promocija EU u zemlji domaćinu, delegacija EU u Ujedinjenom Kraljevstvu imaće ključnu ulogu u obezbjeđivanju sprovođenje Sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva. Zajedno sa ambasadama država članica EU, takođe će podići svijest o pravima državljana EU u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Bregzita", poručio je Borel.

Šef diplomatije EU oglasio se minut poslije ponoći 1. februara, odnosno odmah nakon zvaničnog istupanja Velike Britanije iz EU.

U pisanom sapštenju Borel je naveo da se ekonomski, socijalni i politički odnos između Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva neće završiti.

"Mi smo i ostaćemo usko povezani. Želja nam je da izgradimo novo ambiciozno partnerstvo kroz trgovinsku i ekonomsku saradnju, sprovođenje zakona i krivično pravosuđe, spoljnu politiku, bezbjednost i odbranu", naveo je Borel.

On je poručio da se raduje nastavku bliske saradnje s "britanskim prijateljima", te zajedničkim izazovima na regionalnom i globalnom nivou.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.