Za ekstremizam u Rusiji Jehovin svjedok osuđen na šest godina zatvora
Foto: Wikipedia

Za ekstremizam u Rusiji Jehovin svjedok osuđen na šest godina zatvora

Ruski sud osudio je Danca, pripadnika vjerske organizacije Jehovini svjedoci, na šest godina zatvora za "ekstremizam", što je izazvalo nezadovoljstvo u Danskoj.

Taj pokret je u Rusiji zabranjen od 2017. godine.

Denisu Kristensenu (46) je suđeno u gradu Orel oko 400 kilometara južno od Moskve, za "organizovanje aktivnosti ekstremističke organizacije". 

Jaroslav Sivulski, portparol u Rusiji Jehovinih svjedoka, rekao je da će organizacija uputiti žalbu na presudu. 

"Žalimo zbog presude Denisu Kristensenu, nevinom čovjeku koji nije počinio nikakav zločin", rekao je Sivulski. 

Kristensen je uhapšen u maju 2017. zajedno s drugim pripadnicima Jehovinih svjedoka u Orelu za vrijeme njihove vjerske službe. Hapšenje je uslijedilo nekoliko nedjelja posle uvođenja zabrane aktivnosti te organizacije u Rusiji. 

Ostali članovi su pušteni na slobodu, ali je zadržan Kristensen, Danac koji godinama živi u Rusiji. 

Šef danske diplomatije Anders Samuelsen osudio je presudu navodeći da je "nedopustivo da Jehovini svjedoci budu označeni kao ekstremistička organizacija i budu u istoj kategoriji sa nasilnim terorističkim organizacijama". 

Presudu su osudile i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Beta

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.