Dok traje blokada američke vlade zaposleni u NASA moraju da čiste toalete
Foto: ilustracija

Ne mogu da plaćaju čistača

Dok traje blokada američke vlade zaposleni u NASA moraju da čiste toalete

Američki list "The Hill" objavio je kako je na vratima toaleta u NASA-inom svemirskom centru "Johnsons", u američkom gradu Hjustonu, istaknuto obavještenje u kome se navodi kako od petka ustanova neće moći plaćati čistača, te je od zaposlenih NASA-e zatraženo da sami čiste toalete.

Nakon što je blokada američke vlade ušla u drugi mjesec, Američka svemirska agencija NASA zatražila je od zaposlenih da sami čiste toalete zbog činjenice da ustanova od petka više neće biti u stanju plaćati uslugu čišćenja, prenosi Anadolija.

Blokada američke vlade traje već 34 dana i više od 800.000 javnih službenika prinuđeno je na neplaćeni rad ili neplaćeni odmor.

Obavještenje koje je istaknuto u jednom od centara NASA-e najbolje pokazuje kakvo je stanje zaposlenih u američkim institucijama.

Obavještenje je na Twitteru podijelila zaposlena uNASA-i Elizabet Blom, te je napisala sljedeću poruku: "Ovo je naša stvarnost u svemirskom centru 'Johnsons'. Radili smo besplatno kako bi Međunarodna svemirska stanica i dalje djelovala, sada nemamo uslugu čišćenja."


 

Do blokade američke vlade došlo je zbog Trampovog zahtjeva da se izdvoje sredstva za gradnju zida na američko-meksičkoj granici. Blokada vlade bi mogla potrajati, jer još uvijek nema naznaka da su Tramp i demokrate spremni na uzajamne ustupke i kompromisno usvajanje budžeta.

Američki Senat u četvrtak uveče nije usvojio nijedan predloženi tekst kojim se predviđalo ukidanje djelimične blokade rada saveznih organa u SAD.

Plan američkog predsjednika Donalda Trampa o izlasku iz te finansijske krize koja ulazi u 35. dan nije dobio dovoljno glasova. Za usvajanje teksta bilo je potrebno 60 glasova dok republikanci imaju 53 od 100 mjesta u Senatu.

Izvor: Anadolija

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.