Vatikan: Znali za gole selfije biskupa bliskog papi
Vatikan

Optužen za seksualno zlostavljanje

Vatikan: Znali za gole selfije biskupa bliskog papi

Vatikan je u 2015. i 2017. godini dobio informaciju da je argentinski biskup Gustavo Sančeta, blizak papi Franju, pravio obnažene selfije.

Vatikan je navodno znao da je Snačeta praktikovao "opsceno" ponašanje i da je optužen za nedolično ponašanje prema polaznicima pripremne škole za bogoslove, tvrdi njegov bivši generalni vikar Huan Hoze Mansano u intervjuu za AP.

Time je, kako navodi agencija, podrio tvrdnje Vatikana da su se optužbe za seksualno zlostavljanje protiv Sančete pojavile prije samo nekoliko mjeseci. 

Mansano je rekao da je papa Franjo prihvatio ostavku Sančete u avgustu 2017. godine, nakon što su se sveštenici u eparhiji Oran žalili na njegovu autoritarnu vladavinu, i nakon što su bivši vikar, rektor škole i drugi biskupi dostavili Vatikanu izvještaje u kojima se ukazuje na navodne zloupotrebe vlasti, neprimjereno ponašanje i seksualno uznemiravanje odraslih polaznika pripremne škole za bogoslove. 

Masano, bivši generalni vikar Orana u vrijeme biskupa Sančete, rekao je da je on bio jedan od eparhijskih zvaničnika, koji su digli uzbunu 2015. godine i poslali Vatikanu "selfije" u digitalnom formatu. 

U intervjuu za AP, Masano je rekao da je on bio i jedan od troje aktuelnih i bivših eparhijskih zvaničnika, koji su se i maju i junu 2017. godine po drugi put žalili ambasadi Vatikana u Buenos Ajresu "kada je situacija bila mnogo ozbiljnija, ne samo jer se postavljalo pitanje seksualnog zlostavljanja, već zato što je eparhija sve više srljala u ambis".

Izvor: Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.