Putin: Moguća globalna nuklearna katastrofa
Putin, foto:Sputnjik

Godišnje obraćanje ruskog predsjednika prati 2000 novinara

Putin: Moguća globalna nuklearna katastrofa

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da bi aktuelni rast tenzija na vojnom planu mogao eskalirati u nuklearni rat koji bi uništio planetu.

Putin je počeo redovno godišnje obraćanje naciji koje u Međunarodnom trgovačkom centru u Moskvi prati više od 2.000 novinara.

Prvi čovjek Rusije kazao je kako svijet zanemaruje ozbiljnost aktuelne situaciju i zbivanja na globalnom planu.

"Američko povlačenje iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa INF izazvalo bi porast trke u naoružavanju, a sve bi konačno moglo dovesti do globalne nuklearne katastrofe", upozorio je Putin.

On je izrazio nadu da će čovječanstvo imati dovoljno razuma da ne posegne za ekstremnim opcijama.

Putin je danas hvalio još jednu godinu ruskog ekonomskog rasta posle perioda stagnacije.Putin je naveo da će bruto domaći proizvod imati rast od 1,8 odsto ove godine.Dodao je da su rezerve ruske rublje povećane sa 432 milijarde dolara na početku godine do sadašnje 464 milijarde.

Dobri ekonomski rezultati Rusije uslijedili su posle teškog perioda prethodnih godina kada se ruska ekonomija našla na udaru niskih cijena nafte i sankcija zapadnih zemalja.

2018122023403517740056800Web
Foto:Anadolija

Posle dvogodišnje stagnacije, ruska ekonomija je 2017. godine zabilježila rast od 1,5 odsto.

Govoreći o incidentu u Kerčkom zalivu kaže da je to bilo dobro za rejting Petra Porošenka.

„Provokacija je uvijek loša i ima za cilj zaoštravanje situacije. Jasno je da se kod njih održavaju izbori. Treba povećati rejting aktuelne vlasti, ali to je na štetu interesa naroda. Rejting gospodina Porošenka je porastao: sa petog je dospio na drugo mjesto. On je svoj zadatak ispunio, ali na račun interesa zemlje“, dodao je Putin.

Ukrajinski vojnici poslati su ka ruskoj granici s očekivanjem da će tamo izgubiti život, dodao je on.

"Zasad se na vlasti u Kijevu nalaze rusofobi koji ne razumiju u čemu je zapravo interes njihovog naroda, takva situacija će se nastaviti, bez obzira na to ko se nalazi u Kremlju", smatra Putin.

Putinu je ovo prvo godišnje obraćanje naciji od početka četvrtog mandata na čelu Rusije. Tokom obraćanja Putin će komentarisati najvažnije događaje koji su obilježili godinu na izmaku.

Sporazum o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa su 1987. u Vašingtonu potpisali SU tadašnji američki predsjednik Ronald Regan i sovjetski predsjednik Mihail GorbaČov. Američki predsjednik Donald TrAmp prošlog mjeseca je najavio povlačenje SAD-a iz sporazuma te je optužio Rusiju da već dugo krši njegove odredbe.

Agencije

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.