Saradnja Prijestonice sa univerzitetima iz Nice u oblasti obrazovanja
Foto: Opština Cetinje

Ponudili ekspertsku podršku

Saradnja Prijestonice sa univerzitetima iz Nice u oblasti obrazovanja

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan razgovarao je predstavnicima Univerziteta Azurna obala i Univerziteta „Sofija Antipolis“ iz Nice o mogućnostima saradnje u oblasti obrazovanja, savremenih urbanističkih rješenja i o konceptu "Smart City", saopšteno je iz Prijestonice.

Kašćelan je upoznao goste sa poslovnim potencijalima Prijestonice i prenio nastojanja gradske uprave da unaprijedi kulturno-istorijski centar Crne Gore kroz kreiranje novih biznis ideja, digitalizaciju, promovisanje turističkih kapaciteta i resursa kulturne baštine.

On je podsjetio da je Prijestonica nedavno potpisala Memorandum o saradnji sa Univerzitetom Crne Gore kojim je predviđeno strateško i praktično uvezivanje naučnoistraživačkih, ekspertskih i kulturno-umjetničkih potencijala državnog Univerziteta i institucija na Cetinju, te da taj dokument predstavlja dobru osnovu za umrežavanje sa obrazovnim ustanovama iz cijelog svijeta.

Gradonačelnik je pozvao eksperte sa univerziteta iz Nice da posjete Cetinje i da, nakon sagledavanja situacije na terenu, daju prijedloge kako najbolje razvijati koncept Smart City-a u Prijestonici.

Rektor Univerziteta Azurne obale Žan Mark Gambodo kazao je da je njegov tim otvoren za saradnju sa gradskom upravom Cetinja, naročito kada su u pitanju smart projekti.

On je rekao da u Univerzitetu Crne Gore vidi odličnog partnera sa kojim bi osnovao zajedničku platformu korisnu za studente, opštine, ali i za razvoj cjelokupnog privrednog sistema.

Gambodo je pozvao gradonačelnika Kašćelana da posjeti Univerzitet Azurna obala, i prenio spremnost da poveže eksperte Nice i Cetinja.

Sastanku u Prijestonici, pored rektora Gamboda, prisustvovali su i prorektor za strategiju i razvoj Univerziteta Azurne obale i Univerziteta“Sofija Antipolis“ Stefan Ngomaj, dekan Ekonomskog fakulteta Erik Nasika i profesor Srđan Redžepagić, kao i rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić.

Oni su nakon susreta sa gradonačelnikom Kašćelanom, obišli istorijsko jezgro Cetinja i posjetili Dvorac Kralja Nikole i Biljardu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.