Žive moždane ćelije upravljaju nuklearkom
Ilustracija

Clemson University

Žive moždane ćelije upravljaju nuklearkom

Naučnici su sa računarom povezali žive moždane ćelije uzgojene u laboratoriji.

Naučnik Kumar Venayagamoorthy sa Univerziteta Clemson i njegov tim, uzgojili su žive moždane ćelije u Petrijevoj zdjelici i povezali ih s računarom.

Na računaru se izvodila simulacija elektrane, koja je slala neuronima probleme u vezi električne distribucije.Naučnici  su potom dokazali kako rješenja koja su ponudile moždane ćelije mogu jamčiti njihovo korištenje za uspješno upravljanje čitavim energetskim sistemom SAD-a u budućnosti.

Naučnici navode kako njihova namjera nije proizvoditi bioračunare sa živim moždanim ćelijama koja će upravljati energetskim sistemima, već ovo služi samo kao demonstracija, jer će se za stvarne potrebe koristiti rješenja koja ne uključuju žive neurone. Preciznije rečeno, naučnici žele iskoristiti samo računarski kod koji je razvijan za potrebe komunikacije između računara i moždanih ćelija.

"U našim laboratorijskim simulacijama, dokazali smo kako možemo inteligentno upravljati energetskim postrojenjem pomoću sistema inspirisanog neuronskim mrežama", kaže Kumar. "Laboratrorijski uzgojena mreža neurona uči dinamiku elektrane, te je sposobna predvidjeti buduća stanja".

Kumar i njegovi kolege, uz pomoć neuronaučnika Instituta tehnologije Georgia, sada nastoje pronaći nova rješenja koja će povećati učinkovitost energetskog sistema SAD-a, čija je infrastruktura zastarjela.

Naučnici predviđaju da će demonstrirati svoju tehnologiju energetskim preduzećima kroz najviše dvije do tri godine, pa ako ih zainteresuju, kroz 10 godina bi se ovaj sistem mogao komercijalizovati i kako kaže, "upravljati energetskom mrežom preko koje se strujom napajaju domovi svih Amerikanaca". 

 

(Izvor: Vidi)