Sačuvajte zube: OVO je spisak namirnica koje uništavaju vaš osmijeh
Foto: Ilustracija

Pazite šta jedete

Sačuvajte zube: OVO je spisak namirnica koje uništavaju vaš osmijeh

Četkanje zuba, čišćenje koncem, korišćenje tečnosti za osvježavanje usta i redovne kontrole su od vitalnog značaja za dobre zube, ali je takođe važno da povedete računa o izboru hrane.

I dok svi znaju da su gazirana pića, šećer ili lizalica i čokolada loši za zube postoje još neke namirnice koje takođe nijesu dobre za vaše dentalno zdravlje, piše Dejli mejl. 

Stomatolog Piter Čung iz Australijske zajednice za oralno zdravlje nedavno je otkrio spisak namirnica koje uništavaju vaš osmijeh. 

Citrusi 

Jasno je da je voće dobro za zdravlje. Ali da li isto važi za vodu sa limunom, svježi sok od pomorandže i grejpfruita? 

"Pomorandže i drugi citrusi poput limuna i grejpfruta sadrže visok nivo citrične kisjeline koja povećava rizik za oštećenje gleđi ili osjetljivosti zuba", kazao je Piter. 

Pasta 

Paste koje sadrže sos od paradajza, poput napoli, mogu biti veoma štetne za vaše zube, upozorava Čung, jer sadrže visok procenat limunske i jabučne kisjeline, kao i određeni procenat oksalne kisjeline. 

On ističe da konzervirani paradajz, koji se obično koristi za pravljenje sosa za pastu, takođe sadrži mnogo više kisjelina od običnog paradajza. 

zubi

ilustracija

Kokice 

Ne samo da treba vodii računa o kisjelini u hrani. Zubar tvrdi da čvrsta i hrskava hrana takođe predstavlja rizik za zube, najprije zbog frakture. 

Jedna od najpopularnijih namirnica među ovom hranom su kokice, koje često sadrže neiskokana zrna koja mogu da izazovu lomljenje zuba. 

Led 

Na isti način kako neiskokana kokica može da napravi haos sa vašim zubima, previše leda u ustima može da predstavlja opasnost za dentalno zdravlje. 

Upravo zbog toga zubar preporučuje da se držite podalje od zadržavanja u ustima, lizanja ili krckanja, prenosi B92. 

Kisjela hrana 

Stomatolog kaže da je "često mnogima teško da odole posebnom ukusu kisjelih namirnica ", poput krastavčića i maslina. 

Ali, trebalo bi da budemo svjesni da previše kisjelina nije dobro za opšte zdravlje, i umjesto toga trebalo bi da ih zamijenimo šargarepom i humusom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.