Biće smanjen broj zaposlenih u ŽICG
Ilustracija

Biće smanjen broj zaposlenih u ŽICG

Broj zaposlenih u Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG), od 788 radnika, biće u narednom periodu smanjen kroz programe o tehnološkim viškovima i isplati otpremnina u iznosu koji će dogovoriti reprezentativni sindikati i menadžment, saopštio je predsjednik Odbora direktora kompanije, Safet Kalač.

“S obzirom na složenost poslova unutar preduzeća biće neophodna i nova primanja, odnosno podmlađivanje radne snage, posebno u građevinskom sektoru”, rekao je Kalač u intervjuu listu Dan.

On je kazao da je prosječna neto zarada na nivou preduzeća prošle godinu iznosila 405,16 EUR i bila je 20,56 odsto manja od prosječne u Crnoj Gori, koja prema podacima Monstata iznosi 512 EUR.

Kalač je naveo da ŽICG ima obavezu da primjenjuje Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i kolektivni ugovor, koji je u primjeni od maja prošle godine i na koji je saglasnost dala Vlada.

On je podsjetio i da se pitanje zarada zaposlenih uređuje kolektivnim ugovorom i da su u toku aktivnosti na donošenju novog.

“Komisija koja je formirana po pomenutom osnovu imaće u vidu sve odredbe Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i ostale zakonske propise koji regulišu tu materiju, tako da za sada ne planiramo da smanjujemo zarade zaposlenih, već da povećamo izvorne prihode i smanjimo troškove poslovanja”, saopštio je Kalač.

On je kazao da je ŽICG prvi kvartal završila sa pozitivnim rezultatom od 440,07 hiljada EUR, što je 27 odsto bolje nego u istom periodu prethodne godine.

“Ukupni prihodi na kraju prvog kvartala iznose 4,23 miliona EUR i veći su jedan odsto u odnosu na uporedni period prethodne godine. Ukupni rashodi iznose 3,79 miliona EUR i manji su jedan odsto u odnosu na prvi kvartal prethodne godine”, rekao je Kalač.

On je dodao da je rješenjem Poreske uprave od aprila prošle godine usvojen zahtjev ŽICG za reprogram poreskog potraživanja u iznosu od 3,29 miliona EUR, tako što bi preduzeće jednokratnu uplatu od deset odsto obavilo u roku od 90 dana od donošenja rješenja. Ostatak duga od 2,96 miliona EUR preduzeće će platiti u 60 jednakih mjesečnih rata u iznosima od po 49,3 hiljade EUR.

“ŽICG je do sada izmirila sve obaveze utvrđene tim rješenjem bez dana kašnjenja, kao i tekuće po osnovu poreza i doprinosa na zarade za obračunske periode, počev od januara 2016. godine, a trenutni dug za poreze i doprinose po pomenutom rješenju iznosi 2,33 miliona EUR”, kazao je Kalač.

Izvor: Mina biznis/Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.