Veliki pad: Po indeksu prekinutog djetinjstva Crna Gora na 53. mjestu
Ilustracija

Singaupr i Slovenija na prvom mjestu

Veliki pad: Po indeksu prekinutog djetinjstva Crna Gora na 53. mjestu

Međunarodni dan djeteta koji se obilježava sutra, Crna Gora dočekuje sa padom za sedam mjesta na Indeksu prekinutog detinjstva, jer je rangirana kao 53. od posmatranih 175 zemalja svijeta u odnosu na to gdje je detinjstvo najmanje a gdje najviše ugroženo.

Kako je objavila organizacija Save the children, veća udaljenost od početka liste na ovom indeksu znači i procjenu da je u toj zemlji detinjstvo više ugroženo usled faktora kao što su loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dječiji rad, brakovi maloljetnika, maloljetničke trudnoće, ekstremno nasilje i smrt prije pete godine zbog uzroka koji su mogli da budu spriječeni, prenosi Beta.

Kada su u pitanju zemlje u regionu, Srbija se nalazi na 46 mjestu, što je pad od pet mjesta. Bosna i Hercegovina nalazi se na 39. poziciji liste i u odnosu na 2017. pala je za četiri mjesta. 

Najlošije pozicionirana zemlja regiona je Albanija, koja se nalazi na 77. mjestu, dok Slovenija drugi put zaredom dijeli prvo mjesto, ove godine sa Singapurom. Hrvatska na indeksu prekinutog djetinjstva zauzima 25. mjesto.

Direktorka Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić izjavila je da praksa pokazuje da se djeca pripadnici romske manjine i djeca s poteškoćama u razvoju, najčešće susreću s preprekama u ostvarivanju pristupa školovanju i da je to prioritet koji treba mijenjati.

"U Srbiji i Crnoj Gori podaci o broju djece izvan obrazovnog sistema pokazuju da treba uložiti dodatne napore da obrazovanje bude dostupno za svu djecu, dok za Bosnu i Hercegovinu, na žalost, već drugu godinu za redom uopšte nema podataka o djeci izvan školskog sistema", navela je Andrea Žeravčić.

Untitled

Indeks prekinutog djetinjstva je izvještaj koji međunarodna organizacija Save the Children objavljuje drugu godinu za redom uoči obilježavanja Međunarodnog dana djeteta.

Ta organizacija je upozorila da konflikti, široko rasprostranjeno siromaštvo i diskriminacija djevojčica i djevojaka utiču na to da je ugroženo više od pola djece na svijetu, to jest preko 1,2 milijarde djevojčica i dječaka.

U izveštaju se navodi da je djetinjstvo najviše ugroženo u zapadnim i centralnim afričkim zemljama i da su najlošije rangirana Nigerija, zatim slijede, Mali, Centralnoafrička Republika, Čad i Južni Sudan.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.