Stimulativnih mjera nedovoljno za veći prirodni priraštaj
Ilustracija

Crna Gora već tri godine bilježi negativan prirodni priraštaj

Stimulativnih mjera nedovoljno za veći prirodni priraštaj

Crna Gora već tri godine bilježi negativan prirodni priraštaj. Loši ekonomski uslovi najčešći su razlog zašto se parovi ne odlučuju za djecu ili što sve kasnije ulaze u brak i planiraju porodicu.

I pored svih stimulativnih mjera kao što su naknade za novorođenčad, majke i besplatni udžbenici očigledno nijesu dovoljni kako bi u Crnoj Gori bilo više rođenih nego umrlih.

Svaki korak jednogodišnjeg sina glumcu Aleksandru Raduloviću izmami osmjeh. Otkako ga ima njegov život dobio je kaže pravi smisao. No osnivanje porodice nije bila jednostavna odluka.

Čekao prvo da se sklope sve životne kockice.

“Ja kao muškarac čekao sam prvo rješenje za stalno u CNP-u da dobijem platu, a naravno da sam tražio pravu”, kaže Radulović.

Da se sve više parova zbog loših ekonomskih uslova kasnije odlučuje na brak, prepozaje se i kao sociološki fenomen.

“Koncept urbanog čovjeka kome između ostalog jeste želja za boljim standardom jeste tendencija ka kasnijem odnosno odgađanju sklapanja brakova, a samim tim mi imamo i kasnije formiranje porodice”, kaže sociološkinja Marija Jovčić- Stanković.

Tako danas u postmodernoj Crnoj Gori imamo situaciju da se više umire nego rađa. U posljednje tri godine bilježimo negativan prirodni priraštaj.

Kada bi tražili razloge zašto je tako, problemi počinju od začetka djeteta.

“Vi imate mogućnost poslodavca da u svakom trenutku da otkaz zaposljenom najčešće to poslodavci rade prema našim koleginicama kada osjete da su krenule u bračne vode”, kaže Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata.

Nažalost sve je više i onih koji kupuju kartu za odlazak iz naše države u jednom pravcu.

“Imamo naknadu za rođeno dijete, imamo za majke, dječije dodatke, ali činjenica je da mladi odlaze i dalje, što znači da država ne radi dovoljno”, ističe Jovčić- Stanković.

I Aleksandar bio volio da njegov jednogodišnji sin odrasta u kako kaže srećnijoj i sređenijoj Crnoj Gori.

Proširenje porodice Radulović ipak će da sačeka.

“Ako me želite pitati da li razgovaramo o drugom djetetu naravno da razgovaramo, a da li smo se odlučili na taj korak još uvjek ne”, kaže Radulović.

Iako negativan prirodni priraštaj upozorava i opominje, rijetki primjeri mnogočlanih porodica širom Crne Gore slika su borbe sa nemaštinom.

RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.