Kur'an star pet vjekova vraćen u Topkapi palatu u Istanbulu (FOTO)
Foto:Anadolija

Kur'an star pet vjekova vraćen u Topkapi palatu u Istanbulu (FOTO)

Muzeju Topkapi palate u Istanbulu danas je vraćen Kur'an koji je u 15. vijeku ispisao poznati kaligraf Sukrulah Kalifah.

Riječ je o Kur'anu iz 1494. godine kojeg je poznati kaligraf izradio upravo u Istanbulu, a u Muzeju Topkapi je bio izložen do 1964. godine, izvještava Anadolija.

Nestao je nakon što je prebačen u Arheološki muzej u Bursi.

2018052423054690134043197WebFoto:Anadolija

Kaligraf Zija Ajdin je prije nekoliko godina pronašao nestali Kur'an i kupio ga od kolekcionara.

Čelnik Muzeja Topkapi Mustafa Sabri Kucukasci kazao je da su novi vlasnici na nagovor turskog ministra kulture i turizma Numana Kurtulmuša odlučili vratiti Kur'an u muzej u kojem je prvobitno bio izložen.

2018052423054690134043194WebFoto:Anadolija

“Zahvalni smo porodici Ajdin. Kaligraf Zija Ajdin je učinio mnogo da sačuva ovaj Kur'an koji bi u drugom slučaju završio u vitrinama bilo kojeg muzeja u Evropi“, kazao je Kucukasci.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.