WhatsApp uvodi prekretnicu: Mladi ispod 16 godina neće moći da koriste aplikaciju
Foto: Ilustracija

Neke zemlje će moći da spuste starosnu granicu

WhatsApp uvodi prekretnicu: Mladi ispod 16 godina neće moći da koriste aplikaciju

Pristup aplikaciji za poruke WhatsApp biće na području Evropske unije zabranjen mlađima od 16 godina, objavila je kompanija.

Taj je potez uslijedio nakon novih evropskih pravila o zaštiti podataka koja stupaju na snagu 25. maja ove godine.

Pojedine zemlje članice EU moći će dodatno da snize tu starosnu granicu do 13 godina.

Aplikacija WhatsApp u ostalim će zemljama zadržati minimalnu dob od 13 godina za korisnike izvan EU.

Kompanija je objavila da će u Irskoj uspostaviti novu kompaniju koja će obrađivati podatke korisnika u EU, prenosi Radio Sarajevo.

Nije poznato kako će provjeravati godište korisnika jer trenutno nije potrebno ponuditi nikakve dokumente za otvaranje profila na WhatsAppu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.