Sve veći broj očeva koristi roditeljsko odsustvo umjesto majki
Ilustracija

Najviše korisnika u Podgorici i Rožajama

Sve veći broj očeva koristi roditeljsko odsustvo umjesto majki

Sve više očeva u Crnoj Gori koristi pravo na roditeljsko odsustvo umjesto majki. Najviše korisnika je u Podgorici i Rožajama, a razlozi za takvu odluku variraju i uglavnom se odnose na činjenicu da supruga ima veća primanja ili status stranog državljanina.

Zvanična statistika pokazuje iz godine u godinu sve veći broj očeva koristi roditeljsko odsustvo umjesto majki.

Naime, prema podacima Centra za socijalni rad glavnog grada to pravo prošle godine iskoristilo je 84 muškarca, 13 više nego godinu ranije, kada ih je na porodiljskom bilo 71. Roditeljsko odsustvo 2015. godine iskoristilo je 66 očeva, dok je to pravo 2014. godine iskoristio 61 otac.

Naime, Podgoričanin G.K. jedan je od 66 očeva na teritoriji Glavnog grada koji su se prije tri godine odlučili da, umjesto supruge, koriste pravo na roditeljsko odsustvo.

“Znao sam da to zakon dozvoljava, ali, tada, nisam znao nikoga ko je već to uradio. Ja sam imao rješenje za stalno i solidnu platu, ali je supruga radila kod privatnika i na procenat. Kada smo dobili Sofiju odlučili smo se da ja preuzmem brigu o Sofiji, a supruga da se vrati na posao kako nam budžet ne bi trpio. Dobro sam se snašao i uživao sam u novoj ulozi i, kada stigne nova beba, ponovo ćemo isto uraditi”, kazao je za Dnevne novine Podgoričanin G.K.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.