Brajović i Krivokapić nisu potpisali peticiju za ukidanje vlasništva SPC
Brajović i Krivokapić

Brajović i Krivokapić nisu potpisali peticiju za ukidanje vlasništva SPC

Predsjednik Socijaldemokrata(SD) Ivan Brajović, i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić demantovali su informacije da su potpisnici Peticije za ukidanje vlasništva Srpske pravoslavne crkve (SPC) nad crnogorskim vjerskim objektima.

"Uz poštovanje organizatora peticije i ne želeći da dovodimo u pitanje njenu kredibilnost, obavještavamo javnost da predsjednik Socijaldemokrata, Ivan Brajović, nije njen potpisnik.

Kao što je javnost upoznata od strane organizatora, propusti će biti ispravljeni i sve ovo očigledno nije bila njihova namjera, već zloupotreba od strane nedobronamjernih pojedinaca. Sa druge strane, kako peticija suštinski obuhvata niz značajnih, ali i osjetljivih pitanja vezanih za neophodnost uređenog funkcionisanja države, koje počiva na vladavini prava i slobodi vjeroispovijesti kao njenim temeljnim postulatima, posebna je odgovornost na onima čije poruke imaju veći odjek u javnosti da iste ne koriste za dnevnopolitički marketing i konstrukciju raznih teorija zavjere", navodi se u saopštenju SD-a.

Iz ove partije kažu da je važno, s obzirom da peticije predstavljaju instrument savremene demokratije, da oni koji su saglasni sa njenom intencijom i oni koji nijesu, vode računa da različitost u stavovima i mišljenjima ne smije biti osnov za vrijeđanje bilo koga. 

"Misija Socijaldemokrata jeste konstantan rad na jačanju vladavine prava i na unaprjeđivanju ambijenta u kome će različiti vjerski i svi ostali identiteti moći slobodno i nesmetano da se razvijaju - skupa gradeći snažan identitet Crne Gore kao moderne i razvijene demokratije, odnosno države.

Na kraju, mnogo važnije od toga da li je neko potpisao peticiju ili nije je činjenica da ona zaista u sebi sadrži pitanja koja već duži period opterećuju crnogorsku javnost i na koja država, koja je između ostalog i ulaskom u sjevernoatlanski savez postala dio porodice najrazvijenijih zemalja svijeta, mora dati odgovor u cilju otklanjanja jedne od brojnih dilema koje itekako opterećuju njen dalji nesmetani razvoj", zaključuje se u saopštenju SD-a.

Iz SDP-a su povodom ovoga kazali da "DPS već tri decenije koristi vjeru i naciju da bi pokrio svoju poharu".

"Pokretanje peticije na način koji obiluje brojnim falsifikatima ukazuje na politikantske motive pa je kao takvo u funkciji još jednog manipulisanja javnosti o pitanju vjerskih sloboda", kažu iz ove partije.

Iz SDP-a dodaju da pravo na slobodu vjeroispovijesti i preispitivanje nelegalnih upisa imovine, koje je kako kažu omogućio DPS je jedna stvar, "a prozirno i jeftino manipulisanje  tim pitanjem nešto sasvim drugo".

"SDP već tri decenije ne mijenja svoje temeljne stavove pa ni o ovom pitanju, ali nećemo dozvoliti da budemo uvučeni u  bilo kakva podmetanja.

Podmetanja ovakve vrste najviše štete legitimnim ciljevima koji se tiču vjerskih sloboda, a najviše koriste političkim lovcima u mutnom koji su promijenili nekoliko nacija,vjera, ideologija i država u ove tri decenije, i kojima ništa sem pohlepe i ličnog interesa nije sveto", poručuju iz SDP-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.