Priznanje najzaslužnijim za rezultate u oblasti obrazovanja

Dodijeljene nagrade "Oktoih“; Šehović: Jedino obrazovanje vodi u pravu budućnost

Državne nagrade "Oktoih", koje se dodjeljuju za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, kao i učeničkog i studentskog standarda u Crnoj Gori, svečano su uručene danas laureatima u Podgorici.

Dobitnici ovog prestižnog priznanja su Osnovna škola „Aleksa Đilas Bećo“ iz Mojkovca, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Božo Mihailović i profesorica matematike u podgoričkoj Gimnaziji “Slobodan Škerović” Snežana Delić. 

Nagrade, koje se sastoje od plakete, diplome i novčanog dijela, dobitnicima je uručio ministar prosvjete Damir Šehović.

On je poručio da jedino obrazovanje vodi u pravu budućnost, ličnu i profesionalnu. 

Kako je kazao, svjestan je da je odgovornost prosvjetnih radnika velika.

"Znam da ponekad nedostaje volje, strpljenja, uslova. Ali, kad učeniku pomognete da riješi problem, kad se opraštate od generacije koju ste izveli, kad ih vidite kako postižu uspjehe na svjetskim takmičenjima, kad svjedočite njihovim poslovnim uspjesima, znate da nijeste radili Sizifov posao. A tu planinu odgovornosti ipak moramo podnijeti, i to svi iz obrazovanja podjednako. Jer kao što vi, poslenici obrazovanja, svakog dana iznova zavređujete to poštovanje učenika i roditelja, tako ga, potpuno sam svjestan, moramo zavrijediti i mi od prosvjetnih radnika i građana koji nam povjeravaju svoje najmilije", rekao je on.

„Najveći dio društva ima uticaj na porodicu i prijatelje. A, nastavnici na generacije učenika. U obavezi smo i dalje fokus usmjeravati na prosvjetu i prosvjetne radnike. 'Oktoih' je vječiti podstrek prosvjetnoj zajednici i pripada samo najboljima“, kazao je Šehović, prenosi Anadolija.

Nagrada "Oktoih" dodjeljuje se građaninu Crne Gore ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore za ostvarene izuzetne rezultate u obrazovanju i vaspitanju.

Nagrada "Oktoih", kao najviše odličje za doprinos unapređivanju obrazovno-vaspitnog rada, za odanost i posvećenost nastavničkom pozivu ustanovljena je 1970. godine. 

U jednoj godini mogu se dodijeliti najviše tri nagrade. Do sada je ovo priznanje dobilo 127 pojedinaca i 62 ustanove. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.