Jaka i pouzdana prenosna mreža preduslov turističkog razvoja

Realizacija projekta Interkonekcije prenosnih sistema Crne Gore, Srbije i BiH

Jaka i pouzdana prenosna mreža preduslov turističkog razvoja

Realizacijom projekta Interkonekcije prenosnih sistema Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine 400kV dalekovodom prenosna mreža u primorskom dijelu Crne Gore će postati jača i pouzdanija, kao jedan od preduslova turističkog razvoja, kazao je generalni direktor za transformaciju i investicije Radosav Babić.

Babić je danas, u okviru konferencije „Zapadnobalkanski investicijski okvir – iskustva i mogućnosti“, učestvovao na panelu „Priprema i planiranje infrastrukturnih projekata, iskustva s projektima tehničke podrške“.

„U okviru dosadašnjih aktivnosti, ističe se priprema projektne dokumentacije za Transbalkanski elektroenergetski koridor Italija - Crna Gora – Srbija – Bosna i Hercegovina, koja je podržana je iz sredstava WBIF-a u iznosu od 132.820 eura, dok je Ministarstvo ekonomije 2015. godine dobilo 25 miliona eura bespovratanih sredstava EU za sufinansiranje infrastrukturnih radova na ovom projektu“, kazao je Babić.

On je podsjetio da je ukupna vrijednost ove investicije 127 miliona eura i podrazumijeva izgradnju trafostanice Lastva, 400kV dalekovoda Lastva – Čevo – Pljevlja i uvođenje postojećeg 400 kV dalekovoda Podgorica – Trebinje u TS Lastva i izgradnju dalekovoda od Pljevalja do granice sa Srbijom.

„Realizacijom ovog projekta dugoročno će biti stvoreni preduslovi za dinamičan razvoj novih turističkih kompleksa, novih izvora napajanja i njihovo priključenje na prenosnu mrežu“, kazao je Babić.

Pored razvoja elektroprenosne mreže, Strategijom razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine, planiran je razvoj Jadransko Jonskog gasovoda (Ionian Adriatic Pipeline - IAP) koji je prepoznat kao vodeća mogućnost gasifikacije Crne Gore i plasmana gasa izgradnjom gasne infrastrukture.

„U okviru desetog poziva završen je Master plan razvoja gasovoda vrijednosti 550.000 eura, kao i Strateška procjena uticaja na životnu sredinu, za čiju izradu su dobijena dodatna sredstva granta u iznosu od 150.000 eura. U toku je izrada Glavnog projekta za IAP za Crnu Goru i Albaniju, čija ukupna vrijednost iznosi 2,5 miliona eura, od čega je za Crnu Goru opredijeljeno 1 milion eura“, kazao je Babić.

„Možemo zaključiti da su prioriteti WBIF-a i Ministarstva ekonomije u velikoj mjeri kompatibilni, kao i da svi projekti koji su uvršteni na užu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata mogu biti predmet buduće podrške WBIF-a“, kazao je Babić.

U cilju adekvatnog ispunjenja svih zahtjeva u oblasti energetike, kako je kazao, potrebna je značajna finansijska podrška Evropske unije u različitim obastima razvoja prenosnih mreža, energetske efikasnosti  i dodatnog podsticanja ulaganja i konkretnih mjera u ovo područje, imajući u vidu činjenicu da su ulaganja visoka, ali dugoročno isplativa i podsticajna za buduće investiranje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.