Međunarodni dan solidarnosti: Ugledajte se na učenike i pomognite najugroženijim
Ilustracija

Banka hrane napravila kaciju u OŠ "Radojica Perović"

Međunarodni dan solidarnosti: Ugledajte se na učenike i pomognite najugroženijim

Uvidjevši važnost solidarnosti za borbu protiv siromaštva, skupština Ujedinjenih nacija je 22. decembra 2005. godine proglasila 20. decembar Međunarodnim danom solidarnosti. To je dan kada podižemo javnu svijest o važnosti solidarnosti. To je prilika i da razmislimo o načinima na koje bi države i institucije, društveno odgovorne kompanije i mi sami, mogli pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, navodi se u saopštenju Banke hrane.

Ističu da je solidarnost univerzalna ljudska vrijednost i da bi je trebali podsticati u obrazovnom sistemu države i u medijima.

"U Milenijumskoj deklaraciji, koju su 2000. godine donijele Ujedinjene nacije, solidarnost je prepoznata kao jedno od temeljnih i univerzalnih vrijednosti na kojoj bi se trebali zasnovani  odnosi među narodima u 21. vijeku. Koncept solidarnosti promoviše se kao ključan u borbi protiv siromaštva, za koju je nužna uključenost svih relevantnih aktera. Može se postići cilj samo ako svako učini svoj dio. Vlada  bi  trebale početi ozbiljnopoštovati preuzete obveze ustanovljene globalnim ciljeva održivog razvoja koje su prihvatile zemlje članice UN, među kojima je i Crna Gora i pobrinuti se da odvoji značajna sredstva za umanjenje siromaštva i da ona budu iskorištena zaista za suzbijanje siromaštva", kažu volonteri Banke hrane.

Dodaje se da je vrlo važna i uloga organizacije civilnog društva kao mjere pritiska na vladu kako bi se održalo obećanje ali i u organizovanju akcija solidarnosti.

"Građani se mogu i trebaju se uključiti u akcije lokalnih udruženja i organizacija prema svojim mogućnostima", navodi se u saopštenju.

Koncept solidarnosti mora kako se ističe biti prepoznat kao veoma važan u obrazovnim ustanovama.

"U školama bi se učenici trebalo informisati o ljudima koji žive u lošijem ekonomskom stanju i predočiti na koji način oni mogu pokazati solidarnost. Međunarodni dan solidarnosti pruža okvir da se učenici  podstaknu  na razmišljanje  o načinima na koje bi države i institucije, ali i oni sami, mogli pomoći osobama slabijeg imovinskog stanja, izbjeglicama i po različitim osnovama diskriminisanim osobama", saopšteno je.

Iz Fondacije napominju da je Međunarodni dan solidarnosti dan "koji nas podsjeća da bismo svakodnevno, svi zajedno, trebali razmišljati o onima kojima je pomoć najpotrebnija , posebno o siromašnima i bolesnima".

Banke hrane  Crne Gore organizuje humanitarno edukativnu radionicu  i predavanje povodom Međunarodnog dana solidarnosti.

"Naši volonteri će sjutra,  20. decembra od 13:30h do 15 h razgovarati sa učenicima  iz osnovne škole  "Radojica Perović” o solidarnosti i objasnili im kako možemo pomoći onima kojima pomoć treba. Predavanje o solidarnosti će biti prvi dio ove akcije i proširiće se pričom o ljudskim pravima uopšteno, sa naglasakom na prihvatanje različitosti i razvoj empatije. Drugi dio je radionica sa djecom kako bi im na primjerima bilo jasno šta se podrazumijeva pod pojmom solidarnost  u praksi i kako svako od nas može biti solidaran na svoj način", saopšteno je.

Međunarodni dan solidarnosti je kako kažu iz Banke hrane povod da učenici shvate da sami mogu pomoći osobama slabijeg imovinskog stanja i svima koji trpe neki vid diskriminacije.

Učenici iz OŠ “ Radojica Perović “ su skupljali namirnice, školski pribor i garderobu nekoliko dana prije ovog značajnog dana . 

Cjelokupna donacija će biti proslijeđena porodicama u stanju socijalne potrebe, kazali su iz Banke hrane.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.